Odprta Kuhinja

Napaka, ki jo zagotovo delate pri kuhanju s česnom

Fotografija: photosimysia/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ko v kuhinji zadiši po česnu, vemo, da se nam obeta nekaj okusnega. Da pa bodo jedi kar najboljše, se velja pri ravnanju s česnom izogniti nekaterim prekrškom.


Prva stvar, na katero bi vas radi opozorili, ko beseda teče o česnu, je napaka, ki jo pogosto zagrešimo že v trgovini. Da izberemo napačno glavico, namreč. Priporočena izbira je zagotovo čim bolj lokalna, kot je to mogoče, o izogibanju tako imenovanemu kitajskemu česnu, pa čivkajo že vrabci na vejah.

Vse se začne v trgovini


A poleg porekla velja preveriti še eno stvar. In to je česnov vonj. Pri sadju in zelenjavi s svojim nosom namreč pogosto lahko preverimo njihovo kakovost. Bolj dišeče, kot so limone, več okusa bodo dodale našemu kolaču. Bolj opojen, kot je vonj nektarin in breskev, več sonca so videle med rastjo. A pri česnu je treba vedeti, da velja ravnati ravno obratno. Močan vonj v tem primeru namreč ne priča o kakovosti. Ravno nasprotno! Vonj po česnu se sprosti šele, ko vanj zarežemo ali ga natremo. Takrat membrane celic počijo in vonj pride na plano. Če ga zaznate v trgovini, je to torej slab znak. Raje posezite po strokih, ki so brez vonja.

Shranjevanje v hladilniku


Naslednja napaka, ki jo navadno zagrešimo, pa se zgodi pri shranjevanju česna. Po prihodu s tržnice ali iz trgovine, ga pospravimo v predal hladilnika, ki zagotavlja svežino zelenjave. Žal si s tem naredimo medvedjo uslugo, saj pri mrzlih temperaturah glavica hitreje požene svoje kalčke, tako ji nevede skrajšamo rok trajanja. Veliko bolje bo, če česen shranjujemo na sobni temperaturi. Brez težav bo tedne zdržal v posodi na kuhinjskem pultu, le pazimo, da ga ne izpostavljamo direktni sončni svetlobi. Tudi v košari, v predalu ali shrambi bodo stroki zdržali lepo obdobje.

Prezgodnje dodajanje v ponev


Še več napak pa zagrešimo, ko je čas, da česen toplotno obdelamo. Nasprotno od čebule so ti aromatični stroki pri kuhanju precej bolj občutljivi. Kaj hitro postanejo grenki, zato je pomembno, da jih v ponev ali lonec ne damo prekmalu. Na manjše koščke, kot je sesekljan česen, kasneje ga pristavimo na ogenj. Za občutek si lahko zapomnimo priporočilo, da ga je v jed najbolj pametno dodati šele na polovici celotnega postopka kuhanja.

Če radi kuhate s to sestavino, vam v branje priporočamo še članek: Dejstvo o rezanju, ki bo spremenilo vaše kuharske navade.
Preberite še: Šest praktičnih nasvetov za vsakega ljubitelja vina

Fotografija: photosimysia/Getty Images
Datum Objave: 30.11.2023 ob 07:11

Več iz te teme:

česen

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.