Odprta Kuhinja

Napake, ki jih počnete, ko na kosilo povabite goste

Odpri galerijo
A+   A-
Pred nami je martinov vikend in mnogi ga praznujejo tako, da na pojedino povabijo goste.V nedeljo bomo praznovali martinovo in marsikdo bo k mizi povabil širši krog svojih najbližjih. Kadar se znajdemo v vlogi gostitelja, je dobro čim več stvari pripraviti že pred prihodom gostov, da bomo tudi sami lahko uživali v družbi in jedeh. Obstaja pa še nekaj pravil, ki jih velja upoštevati, da bo vse teklo kot po maslu. Predvsem pa se poizkusite izogniti spodnjim napakam.
Priporočamo: VIDEO: Martinova gos z bogatim nadevom

Če hrano postrežete na mizi


Če bo število gostov tolikšno, da jih boste vse zmogli posesti in naenkrat postreči, se izogibajte spodnjim napakam.

Niste preverili, koliko povabljencev bo tudi v resnici prišlo

S tem, ko preverite, kdo od povabljencev bo imel čas pozvoniti na vaša vrata, si precej olajšate delo in pripravljanje mize. Zato vedno preverite, kdo se bo udeležil vaše zabave. Tako boste lahko pripravili dovolj pogrinjkov in stolov in poskrbeli, da bo gostom udobno.

Pozabljate na poper in sol

Seveda verjamemo, da ste pojedino okusno pripravili, a vsak ima svoj okus, zato na mizo ne pozabite postaviti tudi soli, popra in morda še kakšne začimbe, ki bi jo želeli uporabiti vaši gostje.

K mizi ste postavili preveč stolov

Če ste povabili veliko ljudi, boste imeli morda težave s posedanjem. Razumemo, da ste s prostorom omejeni, a tega ne rešujte tako, da za eno mizo stisnete čim več povabljencev. Če ste se znašli v gneči, zabavo malce prestrukturirajte in pripravite samopostrežni bife, o katerem pišemo spodaj.

Če si gostje hrano postrežejo sami


Če bo gostov toliko, da jih boste raje postregli s samopostrežnim bifejem, oziroma jih povabili, da si hrano in pijačo postrežejo sami, bodite pozorni na spodnje napake.

Hrana in pijača se nahajata na isti mizi

Morda se vam tako zdi še najbolj praktično, a naj vas opozorimo, da je hrano in pijačo bolje pripraviti ločeno. Če nimate prostora za dve mizi, pijačo lahko postavite na kuhinjski pult. Zraven postavite dovolj kozarcev, da si bodo gostje lahko postregli pijačo, četudi so med gostijo izgubili svojega. Pazite, da bo pijača ves čas pravilno ohlajena, do bodo na voljo sveže kocke ledu in da bo površina čista, saj se pri točenju napitkov velikokrat zgodi, da se ta polije.

Pribor postavite na začetek

Če ste hrano postregli na eni mizi ter želite, da si jo gostje vzamejo sami, morate paziti na smiselno zaporedje jedi. Prav tako pa bodite pozorni tudi na zaporedje vilic, nožev, žlic in krožnikov. Slednji naj bodo na začetku, saj jih bodo gostje potrebovali, da nanje naložijo hrano. Pribor pa položite na konec prehranjevalne verige. Držanje nožev in vilic bo namreč goste oviralo, ko si bodo želeli naložiti izbrane jedi.

Pozabljate na smeti

Če želite, da si gostje postrežejo sami, jim omogočite, da bodo to počeli kar se da udobno in suvereno. Zato naj bo na voljo vedno dovolj velika zaloga prtičkov, ne smete pa pozabiti niti na smeti. V bližini mize, a ne preblizu, naj bo postavljena namenska vreča, koš ali škatla, kamor lahko gostje odložijo odpadke. Tako boste delo olajšali sebi, gostom pa prihranili zadrego, kam s prtički in podobnimi odpadki. Prav tako gostom omogočite prostor za odlaganje že uporabljenih krožnikov, vilic in podobnih stvari, ki jih ne potrebujejo več.
Preberite še: Najboljši triki za odlično rdeče zelje

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 9.11.2019 ob 07:11

Več iz te teme:

kosilonapakemartinovo

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.