Odprta Kuhinja

Nasveti strokovnjakov, kako prihraniti pri hrani, ko se je vse podražilo

Odpri galerijo
A+   A-
Gotovo ste že opazili, da so cene živil v trgovinah očitno poskočile.


V zadnjih mesecih se je precej govorilo o takšnih in drugačnih podražitvah, novo leto pa je s seboj prineslo tudi višje cene živil. Najvišji skok cen je mogoče opaziti pri mesu in mlečnih izdelkih, na splošno pa je podražitev zadela prav vse prehrambne kategorije.

Pred novim letom si je marsikdo obljubil, da bo v novem obdobju prihranil malce več kot doslej. Pri hrani bodo prihranki bolj zagonetna zaobljuba, a vse je mogoče, če se nakupovanja lotimo preudarno in strateško. Spodaj naštevamo pet nasvetov finančnih strokovnjakov, ki smo jih zasledili na portalu The Kitchn.

Naročajte preko spleta


Za ta nasvet ste morda že slišali, a ga najverjetneje ga niste vzeli prav resno. V resnici pa ima spletno nakupovanje kar nekaj finančnih prednosti. (Poleg tega, da vam za dosego cilja polnega hladilnika sploh ni treba vstati s kavča.) Kadar naročamo preko spleta, se veliko lažje vzdržimo impulzivnih nakupov, pravi psihologija. Poleg tega imamo na ta način ves čas pred očmi skupni seštevek cen, kar nam prihrani neprijetna presenečenja na blagajni. Nekatere trgovine vam bodo sicer za dostavo zaračunale nekaj evrov, a tudi slednjemu strošku se lahko izognete, če spremljate akcije. Marsikdaj boste namreč naleteli na dneve brezplačne dostave. In še nekaj: veliko denarja prihranimo, če različne izdelke kupujemo pri različnih ponudnikih. Če nakupujemo v živo, je takšno početje precej zamudno, preko spleta pa zelo hitro opravite nakupe pri različnih trgovcih.

Ne podcenjujte hrane v zamrzovalnikih


Velja prepričanje, da je sveža hrana najbolj zdrava, a v resnici ni vedno tako. Hranilna vrednost sadja in zelenjave s čakanjem na zaužitje strmoglavo pada, zato boste velikokrat v svoje telo vnesli več vitaminov, če v trgovini kupite zamrznjene. Proizvajalci zamrznjenih živil namreč uporabljajo postopek hitrega zamrzovanja, kar pomeni, da sadje in zelenjavo zamrznejo v nekaj sekundah, na ta način pa se izognejo izgubi vitaminov in drugih hranilnih snovi.

Selektivno nakupujte organska živila


Razumemo, da želite v svoje telo vnesti le najboljše in tudi sami stremimo k temu, da se izogibamo nepotrebnemu vnosu pesticidov, gensko spremenjenih živil in tako naprej. A nekatera živila so enako dobra, če kupite neorganska ali neekološko pridelana. The Enviromental Working Group je objavil seznam 15 vrst sadja in zelenjave, pri katerih lahko izberemo slednjo opcijo. To so sadeži z lupino, skozi katero pesticidi in škropiva ne prodrejo. Med njimi najdemo tudi avokado in čebulo.

Uporabite samopostrežno blagajno


Včasih ob misli, da moramo poln voziček izprazniti na samopostrežni blagajni, kar zavzdihnemo. A v resnici nam dodaten trud v trgovini po ugotovitvah raziskave IHL Consulting Group prihrani kar nekaj denarja. Še več, impulzivni nakupi pri ženskah, ki uporabljajo samopostrežno blagajno, so manjši za kar 32 odstotkov, pri moških pa je razlika malce manjša. Nakupovalci močnejšega spola naj bi namreč impulzivne nakupe s pomočjo samopostrežne blagajne zmanjšali za 17 odstotkov.

Priskrbite si kartice ugodnosti


Morda se vam zdi včlanitev v klub pri izbranem trgovcu nepotrebna, a v resnici je večina trgovin danes urejenih tako, da boste brez kartice lojalnosti na blagajni plačali precej višji znesek. Priporočamo, da si vzamete nekaj minut in izpolnite prijavni obrazec, še lažje pa bo, če to storite kar preko pametnega telefona, na katerega si naložite aplikacijo s programi lojalnosti.
Preberite še: Najbolj priljubljeni recepti, ki so zaznamovali leto 2021

Fotografija: Sergei Gnatiuk/Getty Images
Datum Objave: 4.1.2022 ob 07:01

Več iz te teme:

hranaživilaprihranek pri hranipodražitevnapupovanje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.