Odprta Kuhinja

Ocvrte (pohane) marele: to je najboljši način priprave

Ocvrte (pohane) marele: to je najboljši način priprave (Foto: dulezidar)
Odpri galerijo
A+   A-
Naredili smo mini poskus: ali obstaja kak drug način, kako pripraviti marele, da nam ne bi obležale v želodcu kot napol surovi pivniki maščobe.

Takole smo se lotili: dve smo ocvrli na štiri načine. Prvi je bil klasičen, v kozici z namenskim oljem. Drugi način je bil v pečici, brez maščobe, naslednja dva pa sta vključevala cvrt­nik na vroč zrak. Eno serijo smo ocvrli podobno kot v pečici, brez maščobe, pri drugi pa smo olje dodali v panado, torej pripravili emulzijo iz moke, jajca, vode in olja ter seveda na koncu vse povaljali v drobtinah.

Za vse štiri postopke smo iskali tudi način, kako izboljšati sam okus, kar bi ljudi odvrnilo, da cvrtje pretirano solijo, kar se rado zgodi.

Naš poskus cvrtja marel: prva vrsta je pripravljena v olje, druga na vroč zrak brez masti, tretja v pečici, četrta pa na vroč zrak z mastjo (Foto: Karina Cunder Reščič)
Naš poskus cvrtja marel: prva vrsta je pripravljena v olje, druga na vroč zrak brez masti, tretja v pečici, četrta pa na vroč zrak z mastjo (Foto: Karina Cunder Reščič)

Ocvrte v olju

Ne bomo zavlačevali in čeprav je upanje, da vam bomo razkrili revolucionarno novost, mamljivo, bomo iskreni: najbolj okusne (in stroškovno verjetno najbolj učinkovite) so bile marele, ki smo jih ocvrli v olju. Vsaj nekaj novega vam pa vseeno lahko razkrijemo: stehtali smo količino olja prej in potem in ugotovili, da ga je vsak košček popil kakih 10 gramov, čez palec ocenjeno na 80 kalorij.

V pečici nikoli več

Peke v pečici mi ne bomo uporabili nikoli več: ne le da so bile gobe blede, trde in pustega okusa – uporaba pečice postaja zaradi novega načina obračunavanja že skoraj prezapletena. Poraba vse te elektrike in možnost, da zaradi tako omlednega rezultata na primer prebijete obračunsko moč, se nam zdi popolnoma nesmiselna.

Cvrtnik na vroč zrak

Že bolj smiselno, kajti čas porabe elektrike je, v primerjavi s pečico, vsaj pol krajši, prav tako moč, ki je za to potrebna. Cvrtnik na vroč zrak je energijsko učinkovitejši in hitrejši, tako pač je. Okus? Brez maščobe enako pust kot v pečici, z dodanim oljem malo boljši.

Kaj pa naš posebni dodatek za izboljšanje okusa?

Da, tega vam pa priporočamo: med drobtine za panado smo pri polovici testnih koščkov nadrobili ocvrto čebulo. Nič kaj nismo skoparili. In ta okus: goba in pocvrta čebula, ta pa je tisti, ki zbudi tak apetit, da smo morali v glavi še enkrat ponoviti navodilo, da se z gobami ne smemo basati.

Priporočamo še: Zavihanka, ki bi ji lahko rekli kar slovenski cheesecake (VIDEO)

Datum Objave: 27.10.2024 ob 06:10

Več iz te teme:

pohane marelegobedežnikarice po dunajsko

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.