Odprta Kuhinja

Pohorka: edina slovenska šalotka specialiteta v kulinariki

Odpri galerijo
A+   A-
Pohorka je bila ogrožena sorta, od leta 2019 si prizadevajo za njeno ohranitev; uporabna za vse vrste slanih jedi, za omake ali prelive, tudi juhe.


Šalotka pohorka je edina slovenska sorta šalotke. Zaradi okuženosti z boleznimi in virusi ji je grozilo izginotje, saj so imeli le še nekaj kilogramov osnovnega sadilnega materiala v selekcijskem centru na Ptuju,« uvodoma navede Fanči Perdih iz slovenske ekološke semenarske hiše Amarant. Kot pravi, so si leta 2019 prek evropskega projekta začeli prizadevati za ohranitev slovenskih sort česna in šalotke. Hkrati so se osredotočili na izboljšanje zdravstvenega stanja omenjenih sort, kajti slovenske sorte česna (ptujski pomladanski, ptujski jesenski in jesenski, imenovan anka) zaradi okuženosti z virusi ne morejo »konkurirati tujim, ki so na trgu sadilnega materiala brezvirusne, šalotka pohorka pa je bila celo ogrožena sorta.«

Poleg hiše Amarant je v projektu sodelovalo še 13 partnerjev, med katerimi so bili poleg kmetij tudi Kmetijski inštitut Slovenije, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, kmetijsko-gozdarska zavoda Celje in Novo mesto, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje ter novomeški Center biotehnike in turizma Grm, vodilni partner.

Posevek šalotke (in zraven še česna). FOTO: Fanči Perdih
Posevek šalotke (in zraven še česna). FOTO: Fanči Perdih

In kakšna je šalotka pohorka?


Perdihova pojasni, da je svetlejše barve ter odličnega in aromatičnega okusa. Skratka, izvrstna, saj je »v kulinariki specialiteta s specifičnim aromatičnim okusom«. Še to zanimivost doda v mozaik slovenskih sort: »Glede shranjevanja so že naše babice vedele, da čebulo hranimo nekje do konca marca, šalotka pa počaka novo letino čebule, to je do julija.«

Takole sogovornica opiše enega od njenih najljubših kuharskih receptov, v katerega doda pohorko: »Ta šalotka se uporablja za vse vrste slanih jedi, za omake ali prelive za testenine, tudi za enolončnice. Poleti, ko je sezona paprike in paradižnika, jo dodam tudi v domačo omako za testenine, shranjena v kozarce zdrži do naslednje sezone.« Omako pripravi tako, da šalotko prepraži na maščobi, nato v ponev doda narezano papriko in zelenjavo poduši. Paradižnike skuha in pretlači, potem pa zraven doda na kocke narezane bučke – toliko, da jih omaka lepo povezuje. Pokrito kuha približno 45 minut, zmeša s paličnim mešalnikom, nato pa v zmes doda prepraženo šalotko s papriko. »Tako pripravljeno omako preložim v kozarce – odlična je za sataraš ali pa za dodatek špagetom,« sklene Perdihova.
Preberite tudi: Ni vsaka salama šalam: razlika, ki jo morate spoznati

Naslovna fotografija: Fanči Perdih
Datum Objave: 20.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

čebulašalotkašalotka pohorka

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.