Odprta Kuhinja

Preprost trik, kako se izogniti trdovratnim madežem na plastičnih posodah

Odpri galerijo
A+   A-
Plastične posode hitro prevzamejo barvo omake, ki smo jo hranili v njih.Da bi bili čim bolj ekološki, poizkušamo plastiko v kuhinji, če se le da, zamenjati za steklo. A kljub temu imamo na zalogi tudi nekaj priročnih plastičnih posod za shranjevanje. Tisti, ki slednje pogosto uporabljate, gotovo veste, kako trdovratni so lahko madeži omak in drugih živil in verjetno ste preizkusili že marsikaj, da bi se znebili barve paradižnika ali karija v plastičnih stenah posode.

Plastične posode za shranjevanje so nadvse uporabne. Ker so lažje od stekla, v njih velikokrat prenašamo malico za s seboj v službo, ker za razliko od stekla ne počijo, pa v njih radi shranjujemo živila v zamrzovalniku. A ko jih enkrat umažemo, se madežev težko znebimo. Kako preprečiti, da bi se plastika navzela barv in vonjav živil, ki jih hranimo v njej?

Preventivno ravnanje, ki preprečuje problem


Kadarkoli je mogoče, je bolje delovati preventivno kot pa kasneje reševati nastali problem. Zato tokrat ne svetujemo, kako že umazane plastične posode očistiti, temveč kako preprečiti, da bi se te sploh navzele madežev. Protokol je v resnici čisto preprost. Preden v posode shranimo hrano, plastične stene premažemo s tanko plastjo olja. Če ga imate na zalogi v razpršilu, bo postopek še toliko bolj preprost. Premaz olja bo namreč ločeval plastiko od drugih tekočin in tako preprečil, da bi vpila barvila živil. Ko posodo izpraznimo, pa jo nato le še pomijemo z detergentom in toplo vodo, da se znebimo maščobe. Preprosto, kajne?

No, če pa so vaše posode že umazane, lahko posežete po naslednji tehniki, ki je pred časom krožila po spletu. Podrobno smo jo opisali tukaj, obljublja pa hitre in učinkovite rezultate. 
Preberite še: TOP 10 receptov za pečen krompir, ki vas bodo obnoreli

Fotografija: martiapunts/Getty Images
Datum Objave: 13.8.2021 ob 08:08

Več iz te teme:

posode za shranjevanjeplastične posode

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.