Odprta Kuhinja

Pripravite se, prihaja praznik droži!

Odpri galerijo
A+   A-
Anita Šumer, avtorica bloga Drožomanija, 12. oktobra pripravlja druženje … pardon: droženje, pravi praznik droži! Na Koroškem se bo drožomanom pridružil tudi Karl de Smedt, vodja svetovne knjižnice droži.Pred nekaj leti je Slovenijo zajel val, ki je z drožastimi kruhki, lepimi kot slika, sprva osvajal instagram, nato pa je z ekranov kaj hitro skočil v realni svet. Ena od sprožiteljic tega vala, ki se v zadnjih letih samo še krepi, je Anita Šumer. Na spletu si je nadela angleško ime Sourdoughmania, v slovenščini si je za svojo izbrala besedo Drožomanija.

Anitini zaščitni znaki so: dolga kitki, prijazna toplina in srčna želja, da svoje široko znanje prenese na druge. Zato bo prihodnji konec tedna, 12. oktobra, na Koroškem zbrala čim več tistih, ki pri domači peki kruha namesto industrijskega kvasa uporabljajo droži, to vse bolj priljubljeno zmes vode in moke.
Priporočamo: Kako naredimo droži?

Zakaj ravno Koroška?


Zakaj bo prvi slovenski dan, namenjen droženju, prihodnji teden? »Dogodek smo pripravljali z mislijo, da postane tradicionalen. Ta bo vsako leto v soboto pred svetovnim dnevom hrane (16. oktober), da namenimo večjo pozornost tudi osnovni prehranski dobrini - kruhu. Tako preprost je, a vseeno človeku zaigra srce, ko drži v rokah košček kruha,« je povedala Anita Šumer.

In zakaj so za druženje izbrali ravno Koroško? »Koroška, zibelka droži, je edina slovenska regija, kjer se je tovrstna peka ohranila do danes. Poleg tega tam živim z možem Sašom,« je pojasnila sogovornica.

Anita Šumer: »Koroška, zibelka droži, je edina slovenska regija, kjer se je tovrstna peka ohranila do danes.«
Anita Šumer: »Koroška, zibelka droži, je edina slovenska regija, kjer se je tovrstna peka ohranila do danes.«

Več kot pečeš, bolje ti gre


Ravno zaradi moža, ki zaradi zdravstvenih razlogov ni mogel več jesti kvašenega kruha, se je Anita Šumer pred sedmimi leti podala na pot, posuto z drožmi. V knjigo Drožomanija, ki je izšla decembra predlani in bila odtlej natisnjena že v več kot tri tisoč izvodih, je o prvih korakih v svet droži zapisala: »Tako sem od leta 2012 do danes prebrala veliko knjig, spletnih strani, blogov in člankov, a največ sem se naučila sama iz peke. Čim več sem pekla, tem bolje mi je šlo. In pekla sem tudi trikrat na teden.«

V nemščini, hrvaščini, angleščini …


Ta teden je pravkar omenjena knjiga Anite Šumer izšla tudi v nemščini. Prihodnji mesec bo luč sveta ugledal še hrvaški prevod, zatem pa bodo recepti izpod rok ene od začetnic modernega sodobnega vala peke z drožmi predvidoma objavljeni tudi v angleščini.
Preberite tudi: Pečemo z Anito Šumer: vodnik po različnih tipih mok

Po svetu z drožmi


Ko že potujemo po svetu: Anita Šumer je v zadnjih sedmih letih tečaje peke z drožmi pripravila marsikje, tudi v Lizboni in Moskvi, na Jamajki, v Aziji, Angliji, na Hrvaškem in Nizozemskem. Nazadnje v Macau, kamor je odpotovala na knjižni sejem, saj so knjigi Drožomanija pripeli kar dve priznanji – za najboljšo knjigo o kruhu, in tudi zato, ker je del sredstev od prodaje knjige namenila dobrodelnosti.

Ko sta z možem Sašom te dni računala, koliko potomcev imajo po vsem svetu droži, iz katerih so nastali vsi kruhki v ravnokar omenjeni knjigi, sta ugotovila, da sta znanje (in droži) doslej posredovala v več kot tisoč rok.

Mejnik: 10 tisoč članov


Krepko več članov pa ima spletna skupina, ki na Facebooku deluje pod imenom Drožomanija (peka z drožmi). In ravno ta skupina je Anito Šumer spodbudila, da pripravi prvo srečanje ljubiteljev droži, kajti maja letos je bil v skupino sprejet desettisoči član: »To je bil tisti mejnik, zaradi katerega smo naredili nov korak in zdrožili idejo o prvem srečanju ljubiteljev peke z drožmi.«

ni podpisa
ni podpisa

--
V svetovni knjižnici bo tudi Rudl


Da bi pripravila dogodek, je Anita Šumer s svojo ekipo pridobila kar precej sponzorjev – največja med njimi sta Spar Slovenija, s katerim naša sogovornica sodeluje pri pripravi spletnih vsebin in video posnetkov, ter belgijsko podjetje Puratos. Ravno iz tega podjetja na koroško srečane ljubiteljev droži prihaja posebni gost, Karl de Smedt, vodja prve svetovne knjižnice droži.

V njej je trenutno 124 vzorcev droži iz vsega sveta, Aniti Šumer pa je pripadla čast, da po srečanju del svojih droži, ljubkovalno imenovanih Rudl, preda tej nenavadni knjižnici. »To bodo prve slovenske droži v njihovi zbirki, kar je velika čast zame in za Slovenijo,« pravi Anita Šumer.

Prijave na praznik droži


Na brezplačni dogodek, ki bo prihodnji konec tedna zavzel Mislinjo, se je že prijavilo 170 drožoljubov, še enkrat toliko jih lahko gostijo v mislinjskem Poslovnem centru Lopan.

Če imate tudi vi doma svoje droži in bi se pridružili prvemu slovenskemu druženju in tudi droženju, se prijavite na naslovu drozomanija.si/dogodek.

Fotografije: Primož Lavre
Datum Objave: 4.10.2019 ob 20:10

Več iz te teme:

Anita Šumerdroži

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.