Odprta Kuhinja

Ribe na žaru: 5 pravil za peko, ki jih je dobro poznati

ni podpisa
Odpri galerijo

Tu se ponavadi spotaknemo. Vedno znova in znova se nam primejo, zdrobijo, zažgejo. In zato vedno znova in znova tudi osvežujemo znanje: pet korakov imejte v mislih vedno.1. Katera riba


Začetniki izberite ribe s čvrstim mesom: To so brancini, orade, tuna, mečarica, losos … Ko pa boste postali spretni pri obračanju, nadaljujte z moli, osličem in podobnimi vrstami.

2. Predpriprava


Osušite meso in ga pustite na sobni temperaturi: Pred peko moramo ribo tako kot drugo meso nekaj časa pustiti na sobni temperaturi, saj se meso tako bolj enakomerno speče. Dobro jo očistimo, zarežemo po koži pri trebuhu, posolimo z grobo morsko soljo in premažemo z oljem. Še pred tem pa je izjemno pomembno, da jo osušimo s krpo ali papirnato brisačko, da ne bo oddajala odvečne vlage, zaradi katere bi se meso kuhalo in razpadalo.

3. Temperatura


Ne bojte se peklensko vročega žara: Prava temperatura je res peklenska, kar pomeni med 200 in 230 stopinjami, kar preverimo tako, da dlan položimo kakšnih 12 centimetrov nad žerjavico oziroma vir toplote. Če boste zdržali 10 sekund, se peka lahko začne. Pred tem pa očiščene rešetke in ribo dobro namažite z oljem.

4. Ne prepecite


Ribe zaradi svoje sestave in strukture mesa potrebujejo veliko manj peke kot drugo meso, zato nam ob predolgi peki razpadajo, dobijo že skoraj strukturo pireja ali žagovine. Povprečno velja, da se cela riba, kot je recimo brancin, na žaru pri 200 stopinjah peče povprečno osem minut. Pečenost preverimo pri hrbtni plavuti, kjer je najdebelejši del. Nared je, ko meso lepo odstopa in je bele barve.

5. Obračanje?


Ribo obrnemo samo enkrat: Bolj ko boste ribo obračali, bolj jo boste razdejali, zato se držite zlatega pravila, da jo obrnemo samo enkrat. Kdaj napoči ta trenutek? Ko se koža popolnoma loči od podlage in riba upogne.
Priporočamo: Kako filiramo ribe

Naslovna fotografija: Sergey Nazarov/Getty Images
Datum Objave: 2.7.2022 ob 07:07

Več iz te teme:

mesne jediribemorska hranatemperaturaribe na žarupredpriprava

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.