Odprta Kuhinja

Še en trik za lupljenje česna, ki pa v resnici deluje

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Ker v kuhinji pogosto uporabljamo česen, se ga je dobro naučiti hitro olupiti.Lupljenje česna ni nič kaj zabavno in gotovo ste že slišali za takšne in drugačne trike, kako se v nekaj sekundah znebiti njegove lupine. Pa ste jih preizkusili?

Na našem portalu smo testirali trik Marthe Stewart, ki si pomaga z dvema kovinskima posodama. Kot je pred kratkim povedala v oddaji The Today Show, boste za lupljenje česna na njen način porabili pičlih deset sekund. Pri tem pa razen posod ne boste potrebovali nobenega posebnega pripomočka. Kako všeč vam je trik, lahko preverite tukaj.

Preizkusili smo tudi trik z nožem, ki je pred časom obnorel spletna omrežja. Tako manjši nož z ožjo in ostro konico zapičimo v strok, ga zavrtimo, izvlečemo strok, ki se nato z lahkoto olušči. Kot je zapisala avtorica video posnetka, je za uspešen rezultat potrebna vaja, mnogim pa je uspelo že v prvo. Video si lahko pogledate tukaj, opozarjamo pa, da se tovrstnega luščenja lotite previdno, da se ne porežete.

Cel strok v nekaj sekundah


Nedavno pa smo na spletu naleteli na še en trik, pri katerem uporabljamo nož, a se z njim malce drugače rokujemo. Posnetek, kjer celoten česen olupimo v nekaj potezah in manj kot petih sekundah, je seveda pritegnil našo pozornost in odločili smo se ga preizkusiti. Zanj boste sicer potrebovali širok nož, skoraj mesarsko sekiro, postopek pa je popolnoma preprost in, ne boste verjeli, res deluje. A previdno s prsti!


Na ta način boste olupili vse stroke naenkrat. Če ga toliko recept od vas ne zahteva, pa je najbolje, da ga shranite za kasneje. V plastični posodici z neprodušnim pokrovom lahko shranite cele stroke, ali pa jih nasekljate. Če česna torej nasekljamo preveč, ga za nekaj dni lahko shranimo v hladilniku. Tako svežega kot popečenega spravimo v plastično posodo in zalijemo z oljem. Popečenega lahko tudi zamrznemo, v skrinji ga lahko hranimo do tri mesece.
Preberite še: Pet razlogov, zakaj je dobro jesti česen

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 10.3.2020 ob 07:03

Več iz te teme:

česentriklupljenjelupljenje česna

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.