Šest napak, ki jih ne smete narediti pri peki medenjakov
Odpri galerijo
A+ A-
Izognite se tem napakam in medenjaki bodo še boljši!
Pred nami je že tretja decembrska nedelja in mi bomo spet pekli medenjake. A čeprav recept zanje vemo že na pamet, kdaj pa kdaj storimo kakšno napako, ki nas stane popolnega okusa. Da bodo ta vikend kar najbolje uspeli, vas zato opozarjamo na šest stvari, na katere morate biti kar najbolj pozorni.
1. Pozabite ohladiti testo
V naglici in pričakovanju se nam včasih zgodi, da bi najraje naredili kar vse naenkrat. A to se pri medenjakih ne bo obrestovalo. Ko zamesite testo zanje, ga vedno postavite v hladilnik za vsaj dobro uro, preden se lotite odtiskovanja. Tako se bodo lepše spekli in bodo boljšega okusa.
2. Ne uporabljate melase
Melasa je naravno sladilo, ki bo vašim piškotom pustila posebno okusen pečat, zaradi njene rjave barve, pa bodo tudi videti bolj slastni. Namesto sladkorja torej vedno raje uporabite melaso, kombinirate pa jo seveda lahko tudi z medom.
3. Piškote naložite preveč skupaj
Vedno ista težava. Da bi lahko spekli čim več piškotov naenkrat, jih v čim večjem številu položimo na pekače, nato pa se razlezejo in primejo skupaj. Tako seveda pokvarimo obliko, ko pa jih želimo preložiti na krožnik, se zlomijo. Med medenjaki pustite vsaj za dva prsta velik razmak.
4. Testo gnetete predolgo časa
Če boste z gnetenjem, mešanjem in valjanjem pretiravali, bo testo izgubilo popolno teksturo, medenjaki pa ne bodo tako nežni, hrustljavi in krhki. Zato nikar ne porabite preveč časa za mesenje, najbolje pa bo, če se izognete uporabi mešalnika.
5. Pečete jih pri visoki temperaturi
Nikar! Medenjaki so nežno pecivo, ki ga morate previdno tudi speči. Optimalne temperature v pečici se gibljejo med 150 in 170 stopinj, zato nikar ne poskusite pospešiti pečenja z višjo temperaturo.
6. Medenjake okrašujete, ko so še vroči
Seveda se strinjamo, najlepši so okrašeni. A tudi pri tem koraku nikakor ne smete biti neučakani. Najprej počakajte, da se piškotki dobro ohladijo, šele nato pa se lotite okraskov iz sladkornega preliva, ganaša ali čokolade.
Fotografija: Thinkstock
Preberite še: Sedem stvari, ki jih morate vedeti, preden se lotite peke z otroki
Datum Objave: 16.12.2017 ob 07:12