Odprta Kuhinja

Slive: Trije novi recepti (na znano podlago)

A+   A-
Mirjam Grilc, naša mojstrica zeliščnih rož, se je spopadla z nalogo, naj si izmisli tri nove recepte za sadeže, ki pripadajo zrelemu poletju: slive. Zdaj je čas, ko bodo tudi na domačih vrtovih dovolj dozorele in v večjih količinah, da se jih bomo, razen z marmelado, želeli lotiti na kakšen nov način.


Ko ugriznete dobro, zrelo slivo: kakšen se vam zdi ta okus? Česa je v njem preveč, kaj manjka, kaj je treba dodati, če človek dobi nalogo, kot vi, naj izumi nekaj čisto novega s tem tako znanim sadežem?

Ko sem na sprehodu in utrgam slivo z drevesa, se mi zdi okus popoln: ničesar ne bi dodala, ker mi v tistem trenutku najbolj tekne sočnost, vse drugo sploh ni tako pomembno. Ko pa doma pogledam polno skledo, slivo najprej vzamem v roke in povonjam, nato okusim in ugotav­ljam strukturo mesa. Sliva sama po sebi – seveda se sorte med seboj razlikujejo – močno aromatičnega okusa ravno nima, je pa nadvse zdrav sadež in prijazna za kombiniranje z drugimi živili. Navadno slivo razpolovim, dodam listek zelišča, potresem kakšno začimbo, jo napolnim z izbrano kremo, oreščki, dodam v poletne solate, ob narezkih ... Priložnosti same me napeljejo, da pridem do dobrih kombinacij.
Vaš najljubši slivov recept pa bi bil?

Vedno težko vprašanje! Morda tokrat izberem čoko kremo – ravno zato, ker nisem velika ljubiteljica močnih čokoladnih sladic, pa mi je ta krema vseeno ustrezala. S slivami je postala sočnejša, močan okus čokolade pa se je nekoliko umiril z dodanim citronastim timijanom. Timijan je začimba, ki aromo najbolj razvije v slanih jedeh, in tu je bila izbira čokolade s soljo pravšnja. Krema ima ravno prav nežen odtenek po citrusih, za katerega se z vsako žličko vprašaš, od kod se je vzel. Na maslu popečena in rahlo karamelizirana sliva je dodala sadno noto in jo zaokrožila. To sladico ponudite v majhni skodelici, ker je nasitna: tudi zato se bomo okusa bolje spominjali, ker bomo končali ravno pravi čas – po nekaj žličkah.
Kako odmeriti citronski timijan v vašem receptu za čokoladno kremo: kakšen okus ste predvideli?

Citronasti timijan je zelišče, ki ga dodajamo kar celo vejico ali dve. Preden smetano primešamo k čokoladi, jo pokusimo in se odločimo, kako močan okus želimo.
Ali vam je današnja kuharija dala kake nove iztočnice za naprej: kaj ste imeli za letos v načrtu s slivami?

Slive imam rada in iz njih redno pripravljam pite, ki jih bogatim z zelišči, kot so meta, melisa, citronka, limonska trava. Pripravila sem tudi kiš s slanino in slivami, marmelada je tako ali tako stalnica, ki jo obogatim s koščkom črne čokolade, rumom, cimetom. Slive rada malo pokuham v vodi, dodam različne začimbe, rozine, ohladim in nato uporabim kot dodatek muslijem.
Pa še mimo tega, ker živite tako povezani z naravo: kakšno se vam zdi letošnje poletje? Po čem si ga boste zapomnili?

Zanimivo in raznoliko, vsekakor pa ne prav naklonjeno zeliščarjem in vrtičkarjem. Spremeniti ga ne moremo, zato je najboljši recept, da se sprijaznimo z vsakim dnem posebej in ga sprejmemo, kakršen pač je – tako je manj pričakovanj in slabe volje.

Preverite še recepte Mirjam Grilc:


Slivova »torta«


Marmornik s slivami in poprovo meto


Čoko krema s pečeno slivo in timijanom


Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 17.8.2019 ob 07:08

Več iz te teme:

zeliščasliverecepti

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.