Odprta Kuhinja

Tako bi morali shranjevati sir, pravi strokovnjakinja

ni podpisa
Odpri galerijo

Obstaja trik, da bo sir v hladilniku zdržal dlje.Sir je eno izmed tistih živil, ki je tako priljubljeno, da ga uvrščamo celo v košarico osnovnih dobrin. Z raztopljenim v toastu začenjamo dneve, z ribanim gratiniramo kosila in narezanega zvečer družbi postrežemo ob kozarcu vina. Ali pa z rezino le popestrimo kos kruha. Skratka, brez sira skoraj ne gre.

Obstajajo najrazličnejše vrste tega mlečnega izdelka, od takšnega s plemenito plesnijo, do bolj blage gavde. Da sploh ne omenjamo, da so siri lahko pripravljeni tudi iz kozjega ali ovčjega mleka. Celo jakovega! A pustimo naštevanja, danes se ukvarjamo z vprašanjem, kam spraviti vse te sire, da bodo v hladilniku kar najdlje počakali. Kot je za portal The Kitchn povedala lastnica sirarnice Michelson’s La Fromagerie, Patricia Michelson, obstaja prav poseben način, kako sirom podaljšati rok trajanja.

Kocke sladkorja za uravnavanje temperature


Prvo pravilo: sir ovijemo v papir za peko ali povoskan papir. Nato pa pripravimo plastično posodo z ujemajočim se pokrovom, ki tesni. Potrebujemo še čisto kuhinjsko krpo ali prtiček in dve kocki sladkorja. Morda se sliši, kot da narekujemo navodila iz kakšnega čarovniškega priročnika, a v resnici ne bomo čarali. Sladkor bo po besedah strokovnjakinje namreč pomagal vzdrževati pravo temperaturo v posodi.

Torej, sir smo ovili v papir za peko, krpo pa bomo položili v posodo. Nanjo postavimo zavito kocko sira, obnjo pa še sladkor. Vse skupaj zatesnimo s pokrovom in postavimo v hladilnik. Sir naj bi na ta način držal dlje, prav tako ni bojazni, da bi se posušil ali pa bi ga prekrila plesen. Odločili smo se, da predlog shranjevanja preskusimo, veseli pa bomo tudi vaših odzivov, če nas pri eksperimentu prehitite.
Preberite še: Tedenski jedilnik: 5 idej za takrat, ko se nam ne da kuhati

Fotografija: Getty Images/Magone
Datum Objave: 3.10.2022 ob 08:10

Več iz te teme:

sirshranjevanje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.