Odprta Kuhinja

Tako bi v resnici morali pravilno rezati čebulo

Milan Krasula/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Marsikateri recept se začne z rezanjem čebule. Pa vemo, kako to početi na pravilen način?


Težko si predstavljamo, da doma na zalogi ne bi imeli čebule. Je namreč osnova marsikatere jedi, ki poudari okus in doda globino. Marsikateri recept tako začnemo s pretakanjem solz ob tej zelenjavi in ravno zato smo na našem portalu pravilnemu sekljanju posvetili že kar nekaj besed.

Zaradi pogostosti uporabe čebule smo se ukvarjali predvsem s tem, kako bi preprečili jokanje, ki spremlja pripravo omak, solat, golažev, praženega krompirja in drugih jedi, ki vključujejo to sestavino. Ugotovili smo, da lahko pekoče hlape omilimo tako, da ob desko za rezanje postavimo kozarec vode ali mokro krpo, saj bo vir vlage preprečil, da bi se orosile naše oči.

Danes pa bomo preverili, kako bi se rezanja čebule morali pravilno lotiti, da bo ta v jedeh pustila čim močnejši pečat. Sestavljena je namreč kar iz 90 odstotkov vode in ta ob sekljanju začne hlapeti. Kako se lotimo rezanja, je zato zelo pomembno.

Pozorni bodimo na smer vlaken


Predstavljajmo si, da je čebula nekakšen globus s severom pri vrhu in jugom na spodnjem delu. Če se bomo sekljanja lotili tako, da bomo z nožem rezali od severa proti jugu, bomo preščipnili najmanj vlaken in tako bo izhlapelo najmanj vode oziroma bo ta hlapela počasneje. Posledično bomo ohranili več okusa.Takšna tehnika je uporabna predvsem takrat, ko pripravljamo solate, čebulo uporabljamo za vlaganje ali pri praženju želimo, da ostane čim bolj hrustljava (na primer, da pripravljamo pražen riž ali kitajske rezance). Kadar pa recept od nas veli, da se čebula čim hitreje zmehča in v jedi čim bolj potuhne, se rezanja lotimo v obratni smeri, torej od zahoda proti vzhodu, če za lažjo predstavo ostajamo pri geografiji. Tako bomo prerezali maksimalno število vlaken na čim več koncih.

Če čebulo želimo še bolj skriti, jo tako narežemo na čim manjše koščke, saj bomo vlakna s tekočino na ta način odprli z več strani in bo voda iz njih tako res hitro hlapela. In ko smo ravno pri tej pogosto uporabljeni zelenjavi. Precej časa lahko prihranite tudi tako, da se sekljanja lotite tako, kot avtor spodnjega posnetka. Prilagamo namreč video nekoliko nenavadnega in precej zanimivega načina rezanja čebule s pomočjo lupilca za krompir.

Preberite še: Domači kuharski triki: kako pravilno začiniti s poprom in papriko

Fotografija: Milan Krasula/Getty Images
Datum Objave: 11.4.2023 ob 19:04

Več iz te teme:

čebularezanje čebule

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.