Odprta Kuhinja

Tako boste pripravili najboljšo jabolčno čežano za hladne dni

Jabolčna čežana.
Odpri galerijo
A+   A-
Mmm, jabolčna čežana je lahko odličen posladek v hladnih dneh.Jabolčna čežana je bila včasih odlična sladica, na katero smo skoraj pozabili! A ker so jesenska jabolka še sveža, večeri pa vse bolj hladni, smo se zopet spomnili na to sadno kašo, ki so nam jo včasih pripravljale babice. Čežana je sicer nadvse vsestranska jed, ki jo lahko uporabimo tudi za popestritev drugih jedi. Zjutraj jo na primer lahko dodamo v mlečno kašo, s čežano lahko premažemo slastno pito ali jo kombiniramo celo k mesu.

Kako skuhati najboljšo?


Najprej moramo izbrati prava jabolka. Načeloma lahko čežano pripravite iz katere koli sorte, najboljša pa bo, če zanjo uporabite več različnih sort hkrati. Izberite nekaj tistih z rdečo lupino, nekaj zelenih, nekaj tistih kašastih in nekaj čvrstih in svetlečih. Slaba dva kilograma jabolk bosta zadoščala za približno šest običajnih skodelic čežane.

Sladkor?


Odvisno kako sladka so jabolka. Če se izogibate sladkorju, ga ni potrebno dodajati, sicer pa bo kakšna žlička malce ojačala okus po sladkem. Čežano lahko sladkate tudi z javorjevim sirupom, ki bo jabolkom dodal malce karamelne arome, ali medom.

Olupki?


Če vas ne moti nekoliko manj gladka tekstura, jabolk za čežano ni treba olupiti. Jabolčne lupine namreč v sebi skrivajo dragoceno zakladnico vitaminov in mineralov, ki jih ne želimo vreči stran. Če pa si želite popolnoma gladke čežane, jabolka seveda olupite. A priporočamo, da olupke porabite vsaj za kompot. Saj veste, hranilnih snovi ne maramo metati v smeti.

Začimbe


Koliko sladkorja si boste privoščili, je vaša odločitev, okus pa lahko popestrite tudi z začimbami. Posežete lahko po cimetu, klinčkih in kardamomu, nekateri dodajajo tudi limonino travo, limonino lupinico, žajbljeve zvezde, ingver, vanilijo in podobno.

Postopek!


Sedaj, ko smo raziskali možnosti okusov in izbrali sorto jabolk, moramo čežano le še pravilno pripraviti. Najlažje bo, če jabolka narežete na četrtine in iz njih izdolbete koščice. Nato jih stresite v lonec in prelijte z malo vode, tako, da jih približno tri četrtine gleda ven iz nje. Kuhajte do 45 minut in ko so jabolka mehka, jih zmiksajte s paličnim mešalnikom. In hej, ne pozabite prej iz lonca pobrati cimetovih palčk ali podobnih začimb, ki bi zagrenile našo čežano.
Preberite še: Piščanec: kako ga vedno pripraviti perfektno

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 9.11.2019 ob 07:11

Več iz te teme:

jabolkajabolčna čežana

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.