Odprta Kuhinja

Tako dolgo kuhamo brokoli

Brokoli je zelo hitro skuhan. (Foto: MarianVejcik/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Kako hitro skuhamo brokoli, kaj naredimo s steblom in koliko različnih dobrot lahko pripravimo iz te čudovite zelenjave?

Brokoli je morda manj popularen od svojih bližnjih sorodnikov zelja, ohrovta in brstičnega ohrovta ter seveda cvetače, s katero si je nekoliko podoben po obliki. Oba krasi glava, sestavljena iz drobnih cvetkov, razlikujeta pa se po barvi.

Kako prepoznamo svežino brokolija

Medtem ko je cvetača bela, je brokoli zelen, prav barva pa je tista, ki nam pove, ali je svež in primeren za uporabo. Pri kupovanju ga previdno potipamo, biti mora čvrst, svežino pa kaže tudi temna barva. Sicer so uporabni vsi deli, tudi steblo oziroma kocen in listi. Steblo moramo običajno olupiti, da odstranimo trše oziroma olesenele zunanje dele.

Pomlad je čas za omlete s svežimi zelišči in zelenjavo. (Foto: Lilechka75/Getty Images)
Pomlad je čas za omlete s svežimi zelišči in zelenjavo. (Foto: Lilechka75/Getty Images)

Kuhan zelo hitro

Brokoli ima svojevrsten okus, zato ne potrebuje obilice začimb. Mladega in svežega lahko uživamo surovega, običajno ga kuhamo, tudi dušimo in pečemo. Kuhan je zelo hitro, cvetovi se zmehčajo že v petih minutah, steblo potrebuje nekoliko več časa. Zato je najbolje, če narezane cvetove v juho ali drugo jed dodamo proti koncu kuhanja, če želimo, da ostanejo čvrsti.

Steblo olupimo (Foto: Varvara Kalashnikova/Getty Images)
Steblo olupimo (Foto: Varvara Kalashnikova/Getty Images)

V družbi korenja in druge zelenjave ga gratiniramo v pečici. (Foto: Irina Gelwich/Getty Images)
V družbi korenja in druge zelenjave ga gratiniramo v pečici. (Foto: Irina Gelwich/Getty Images)

Recepti

Iz srednje velike glave lahko pripravimo različne jedi, s katerimi nasitimo omizje. Lahko ga le skuhamo in zabelimo, denimo z maslom ali drobtinicami, ali pa ohlajenega dodamo v pisane solate. Na vrhu seznama so najbrž juhe in enolončnice, v katerih se brokoli druži z drugo zelenjavo, pa tudi s kašami, testeninami, rižem ali mesom, zlasti okusne in priljubljene pa so kremne juhe, ki jih obogatimo z različnimi dodatki. Ko smo že omenjali riž in kaše, odlična je rižota z brokolijem, ki ga prav tako dodamo proti koncu kuhanja, da cvetovi ne razpadejo.

image_alt
Tako pripravljen brokoli je boljši od pečenega krompirčka, pravi splet

image_alt
Brokoli z veganskimi ocvirki in smetano

image_alt
Testenine z brokolijem in sardinami

Z brokolijem pripravimo jedi iz pečice, ena od njih je mešana pečena zelenjava. Narežemo korenje, kolerabo, cvetačo, brokoli, papriko, krompir in še kaj, potresemo z zeliščno soljo in oljčnim oljem in dobro premešamo. Pečemo, dokler se zelenjava ne zmehča, proti koncu prelijemo z razžvrkljanimi jajci in smetano ali sirom in gratiniramo. Iz jajc pripravimo pomladno omleto, v katero zmešamo sveža zelišča, ki jih naberemo na vrtu, ter poljubno zelenjavo, na primer brokoli, naribano korenje, grah. Dodamo še nasekljano čebulo in česen, če brokolijeve cvetove drobno narežemo, jih predhodno ni treba blanširati.

image_alt
Pražen piščanec z brokolijem in porom

image_alt
Brokolijeva pita

image_alt
Odlična kremna juha z brokolijem in grahom

Datum Objave: 28.2.2024 ob 06:02

Več iz te teme:

brokolikuhanje brokolijarecepti z brokolijem

Naročite se na e-novice:

Alenka KociperAvtor na portalu Odprta kuhinja