Odprta Kuhinja

Tako na domačem štedilniku spečemo najboljši kostanj

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Ob hladnih večerih ni boljšega od doma pečenega kostanja, se strinjate? Tako pripravite najboljšega.


Če ste se v teh dneh kaj potikali po gozdu, ste na tleh gotovo opazili množice ježic, iz katerih so že pokukali kostanji. Jesenski plodovi pa so prav tako na voljo tudi že v trgovini, zato ni razloga, da si jih ne bi privoščili.

Navada prodaje kostanja na ulici seže kar nekaj desetletij nazaj in tisti, pečen v velikem bobnu in postrežen v papirnatem škrniclju, res v misli prikliče nostalgične spomine. Mi pa smo ugotovili, kako na domačem štedilniku pripraviti čisto takšnega, če imate le pri roki litoželezno posodo.

Če si želite, da bi bil domači kostanj takšnega okusa, kakršen je tisti, ki ga ob sprehodu skozi mesto pozobate iz škrniclja, boste potrebovali le dobršno merico kostanja in pa težak litoželezni lonec s pokrovko.

Kostanj najprej pripravimo


Kostanj je na peko najprej potrebno pripraviti. Z nožem zarežemo v njegovo lupino in na obeh ploskvah naredimo zarezo. Nekateri priporočajo, da kostanj pred pečenjem namakamo v vodi, da se bo kasneje lažje lupil. Mi bomo tokrat ta korak preskočili, saj poznamo še hitrejšo metodo, ki bo pomagala pri lupljenju.

Peka v loncu


Že res, da kostanj v loncu na štedilniku navadno kuhamo, a tokrat bomo ubrali drugačen način. Litoželezni lonec bomo najprej položili na srednje velik ogenj in lonec segreli. Nato bomo vanj položili prerezane kostanje, jih prelili z decilitrom vode in hitro pokrili težko pokrovko, da nam para ne uide. Vlažen prostor bo namreč zmehčal tisto zoprno notranjo kožico v kostanjih, da se bodo kasneje lažje lupili. Rjave plodove nato kar nekaj časa izpostavljamo vročini, dokler v kuhinji ne zadiši po pečenem kostanju. Odpremo pokrovko, malce pomešamo in dolijemo še en deciliter vode. Ko ta izpari in so kostanji že malo črni, je jesenska večerja pripravljena.

Lupljenje


Kostanje boste lažje olupili, če se jih lotite z rokami, ovitimi v grobo kuhinjsko krpo. Iz ovoja jih boste tako lažje spravili, kot če bi jih luščili z golimi rokami, saj je trenje blaga večje, poleg tega pa boste lahko uporabili več moči. Lupine, ki se zataknejo za nohti, so lahko zelo boleče, zato boste s krpo preprečili marsikateri zlomljen noht in črne prste.
Preberite še: Vse, kar morate vedeti o pripravi najboljšega kostanja

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 21.10.2020 ob 08:10

Več iz te teme:

kostanjpečen kostanj

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.