Odprta Kuhinja

Tako po božičnem prenajedanju pomirite svoj želodec

Odpri galerijo
A+   A-
Praznične pojedine so za naše brbončice prava zabava, precej bolj stresne pa so za naš želodec. Kako se izogniti popraznični napihnjenosti?


Gotovo ste se veselili praznično obložene mize in raznovrstnih božičnih jedi, ki so bile pripravljene ob tem prazniku. Uživanje v družbi najljubših ljudi spremljata okusna hrana in pijača, kaj hitro pa se zgodi, da se dobrot prenajemo. Takrat nastopi težak občutek v želodcu ali celo slabost. Da se temu v letošnjem prazničnem obdobju izognemo, spodaj naštevamo nekaj predlogov, kako pomiriti svoj želodec.

Grenka zelišča


Razdraženemu želodcu že pregovorno pomagajo zelišča. Bolj, kot so grenka, boljše je, seveda pa razumemo, da njihovo žvečenje po odličnih okusih vaših brbončic ne bo ravno navdušilo. A vseeno: poskusite pojesti nekaj vejic peteršilja, koriandra, vodne kreše ali pa rukole. To bo pomirilo želodec in zmanjšalo občutek napihnjenosti, učinek pa boste začutili že po nekaj minutah.

Zeliščni čaj


Če vam zelišča ne gredo v slast sveža, pa si jih lahko privoščite v tekoči obliki. Skuhajte zeliščni čaj, ki bo prijetno pobožal grlo in potolažil želodec. Še posebej bodo pomagale čajne mešanice, ki vsebujejo cikorijo, kardamom, komarček, liste pelina ali kamilico. Lahko pa v vročo vodo tudi namočite sveže metine liste. Meta namreč sprošča mišice prebavil.

Grenčica


Po nekaj kozarcih vina ali penine dodatnega alkohola sicer ne priporočamo, a mnogim lahko po obilni večerji pomaga mala merica grenčice. Tudi ta namreč vsebuje nekatere izmed zgoraj naštetih grenkih zelišč, ki blagodejno vplivajo na poln želodec. Seveda še enkrat ponavljamo, da nikar ne pretiravajte s količino, sicer bo učinek obraten želenemu.

Sprehod


Čeprav se ne sliši ravno mamljivo, pa vam bo zelo pomagalo, če se kakšno uro po jedi odpravite na krajši sprehod. Med hojo se namreč naše telo zravna, posledično pa se sprostijo tudi prebavne poti in hrano tako lažje prebavimo. Naj bo sprehod počasen in sproščen, hladne zunanje temperature pa vam bodo tudi pomagale, da se malce predramite in tako lahko nadaljujete druženje.
Preberite še: Priljubljeni načini zlaganja prtičkov za lepo praznično omizje (VIDEO)

Fotografija: InspirationGP/Getty Images
Datum Objave: 23.12.2021 ob 16:12

Več iz te teme:

zeliščapraznikigrenčicanapihnjenostprenajedanježelodec

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja