Odprta Kuhinja

Tako preprečite, da bi se oblačila in prostor med kuhanjem navzeli vonja po hrani

Fotografija: Deagreez/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Prijetno je, ko med kuhanjem naš dom lepo diši, ko pa je kosila enkrat konec, si želimo, da bi vonj po hrani lahko hitro izbrisali.


Kadar kuhamo, smo veseli, če kdo od naših sostanovalcev pomoli glavo v kuhinjo z vprašanjem, kaj tako diši. Nikakor pa ne maramo postanega vonja po kuhanju, cvrtju in peki, ki se ujame v prostore našega doma, oblačila in lase. Pred časom smo pisali o tem, kako se v stanovanju izognemo neprijetnih vonjav po cvrtju in opazili, da slednje naše bralce zelo motijo. Danes pa se bomo poskusili znebiti še vonja po drugih jedeh in preverili, kaj pred, med in po pripravi jedi lahko storimo, da ne bi smrdeli, kot da smo se ravno vrnili iz kakšne menze.

Prezračevanje


Ta korak se vam verjetno ne zdi nič novega, a vseeno ga moramo poudariti, saj je za preprečevanje neprijetnega vonja v kuhinji kar najbolj pomembno. Še preden začnete s kuhanjem, obvezno vedno vklopite prezračevalni sistem. Če nape ali ventilatorja nimate, pa vsaj nujno odprite okna v prostoru, kjer kuhate.

Citrusi


Naša koža se pogosto navzame vonjav po živilih, še posebej glasni pa bodo vonji po česnu, čebuli in podobno. Da bi se že med kuhanjem znebili teh močnih arom, po sekljanju teh vrst zelenjave v rokah pomencajte kos limone ali kakšnega drugega citrusa. Nato si umijte roke in če ima koža še vedno neprijeten vonj, ponovite vajo.

Oblačila


Prvo pravilo oblačenja za v kuhinjo naj bo vedno prava izbira oblačil. Ne, nikakor ne svetujemo, da se lepo uredite, temveč da se pred kuhanjem znebite oblačil, ki so za vas dragocena ali jih nameravate imeti oblečene tudi kasneje. Dejstvo je, da se tkanine rade navzamejo vonja po hrani, zato se pred pripravo jedi oblecite v opravo, ki jo boste zlahka oprali v pralnem stroju.

Zamrzovalnik


Če pa ste se slučajno pozabili preobleči in vaša oblačila že smrdijo po kuhanem kosilu, niso pa umazana, da bi romala v pralni stroj, storite naslednji trik. Lahko jih slečete in skupaj s kapljico mehčalca daste v sušilni stroj za nekaj minut. Lahko pa oblačila shranite tudi v mrežasto vrečko in jih za kakšno uro postavite v zamrzovalnik. Vonjave bodo tudi na ta način izginile.

Osvežilec zraka


Marsikatere vonjave v prostorih lahko prekrijemo z raznimi dišečimi svečkami in difuzorji, slednje pa lahko naredite tudi sami. Če imate med kuhanjem prostor na štedilniku, nanj postavite lonec z vodo in vanj narežite citruse ali vanj potopite vsaj olupke limon in pomaranč. Tekočina naj ves čas nežno vre in vonj po agrumih bo nadvladal druge arome. Pomaga pa tudi, če ob kuhališče postavite kozarček belega kisa. Tudi ta namreč pomaga odgnati neprijetne vonjave.
Preberite še: Ko boste naslednjič kupovali testenine, bodite pozorni na to oznako

Fotografija: Deagreez/Getty Images
Datum Objave: 27.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

kuhanjevonj

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja