Odprta Kuhinja

To je razlog, zakaj vroče ponve nikoli ne spirajte pod vodo

Odpri galerijo
A+   A-
Se kdaj sprašujete, kdaj in kako se je ponev, ki čudno poplesuje po štedilniku, skrivila?



Najverjetneje vam odgovor ne bo všeč. Skrivili ste jo namreč vi, za to pa niste uporabili nobene jeklene moči, ki bi ravno kovino spremenila v vijugasto.

Če berete naše nasvete za pospravljanje kuhinje, ste gotovo že opazili, da zagovarjamo sprotno urejanje doma in nikakor ne želimo, da se ostanki večerje zasušijo na naših in vaših posodah. Smo namreč mnenja, da je »žabo najbolje pojesti takoj«, če pa jo pustimo za kasneje, bo neprijetno opravilo zraslo v še bolj neprijetno nadlogo. Zato pravimo, da je posodo potrebno pomiti takoj, ko je ne potrebujemo več. Razen v naslednjem primeru.

Osamljeni primer, ko posode ne smemo takoj sprati pod vodo, so ponve. Te so namreč precej prožne in sprememba temperature nanje močno vpliva. Če boste tako še vročo ponev poskušali splakniti pod hladno vodo, bo »doživela šok«. Hitra sprememba temperature jo bo namreč okrivila in njeno dno ne bo več ravno. Ko jo boste ponovno postavili na štedilnik, bo vsa zverižena poplesavala po njem.

Tej napaki se izognite, zato priporočamo, da ponev po uporabi najprej pustite, da se popolnoma ohladi, šele nato pa se lotite pomivanja.

Pozorno s teflonom


In ko smo že pri ponvah, naj vas opozorimo še na tiste, ki imajo prevleko iz teflona. Slednjih nikakor ne smete pomivati z ostrim delom gobice, prav tako se izogibajte ščetkam in podobnim pripomočkom s trdimi vlakni. Ti bodo namreč poškodovali površino. Premaz se bo začel krušiti in teflon se bo pričel izločati v hrano, kar škoduje našemu zdravju.

Previdno s ponvami, tako in drugače, torej!
Preberite še: Najboljši način za čiščenje ribežna

Fotografija: undrey/Getty Images
Datum Objave: 31.10.2021 ob 07:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj