Odprta Kuhinja

To morate nujno vedeti o zamrznjenih ribah

Fotografija: zozzzzo/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ribje jedi najraje jemo ob morju, radi pa si jih privoščimo tudi doma. Kako pa je z njihovim zamrzovanjem in odmrzovanjem?


Ribe so odličen vir beljakovin, vitaminov in mineralov, še posebej pa jih cenimo zaradi visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin. Na naših krožnikih se pogosto pojavijo na morskih dopustih, seveda pa jih je dobro uživati tudi na celini. Morsko hrano bi bilo v naš jedilnik priporočljivo vključevati vsaj enkrat tedensko, nakup sveže ribe pa je nekoliko otežen, če ne živimo ob morju.

Znaki, da je riba sveža


Nakup sveže ribe je seveda mogoč pri različnih dobaviteljih, priporočamo pa, da kupujete le meso s preverjenim poreklom. Vedno se pred nakupom prepričajte tudi, da je riba sveža. Po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je ob nakupu dobro držati naslednjega: sveže ribe nimajo vonja oziroma je ta tipičen za svežo ribo. Oči živali so močno izbuljene in čvrste, beločnice in leče so prozorne, šarenica pa jasno obarvana. Škrge so pri sveži ribi živo rdeče, vlažne in nimajo nikakršnega vonja oziroma je ta značilen in prepoznaven. Škržni pokrovec je čvrsto zaprt. Površina ribe je žive, svetle barve in jasnega sijaja. Koža je napeta, luske se čvrsto prilegajo telesu.

Ko svežo ribo prinesemo domov, jo moramo nemudoma shraniti v hladilnik z do 5 stopinjami Celzija ali zamrzovalnik, kjer je temperatura nižja od -18 stopinj Celzija. Pri tem pazimo, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z drugimi živili. Koliko časa je lahko posamezna riba zamrznjena, se pozanimamo pri prodajalcu oziroma preverimo na embalaži proizvajalca.

Nakup zamrznjene ribe


Prav tako svetujejo previdnost pri nakupu zamrznjenih rib: biti moramo pozorni, da na njihovi površini ni kristalov. Le-ti namreč kažejo, da je bila riba že nekoliko odtajana in ponovno zamrznjena.

Odmrzovanje na hladnem


Še posebej previdni pa moramo biti pri odmrzovanju. Morda najprej pomislite, da bi ribo postavili kar v mikrovalovno pečico in vklopili funkcijo odtajevanja. Ne bo šlo. Toplota v mikrovalovni pečici bo sicer odtalila led, pri tem pa najverjetneje tudi pokvarila teksturo ribe. Početje torej ni nevarno, bo pa vplivalo na kakovost mesa.

Prav tako nikar ne talite ledenih rib na kuhinjskem pultu. Lahko so onesnažene z zdravju škodljivimi mikroorganizmi kot so bakterije, virusi in paraziti. Zato jih vedno odmrzujte v hladilniku, kar seveda pomeni, da je na odmrzovanje treba pomisliti kar nekaj ur pred pripravo jedi.

Čas odtajevanja je treba prilagoditi teži ribe, prav tako naj proces poteka v originalni embalaži.

Ribo lahko odtalimo tudi pod mrzlo vodo, še enkrat pa zabičamo, da je nikar ne pustite tajati se na sobni temperaturi. Ni treba, da je voda tekoča, treba pa jo je zamenjati vsakih 20 minut, dokler se riba ne odtali. Med tem naj ostane v originalni embalaži (tisti vakuumski) ali pa jo zaščitite pred vodo (položite v vrečko), sicer bo meso razmočeno, med peko bo nastalo veliko tekočine, posledično se ne bo lepo zapeklo, zato tudi ne bo okusno.

Vsekakor odsvetujemo tudi toplotno obdelavo zamrznjene ribe, kajti med peko bo spustila veliko vode in jed ne bo imela prave teksture in okusa.
Preberite še: 4 najboljši triki za čiščenje kuhinje, ki smo jih prinesli v novo leto

Fotografija: zozzzzo/Getty Images
Deloindom.si: To storite vedno, preden v zid zavrtate luknjo
Datum Objave: 16.1.2023 ob 09:01

Več iz te teme:

mesne jediribeodmrzovanje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.