Odprta Kuhinja

Toliko vnaprej lahko olupimo krompir

Fotografija: quintanilla/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Krompir se pogosto znajde na naših jedilnikih, včasih pa nam bi prišlo zelo prav, če bi ga lahko pripravili že vnaprej. Pa to lahko storimo?


Ko tema nanese na krompir, obstaja ogromno polemik, kako je z njegovim shranjevanjem, pogrevanjem in zamrzovanjem. Lahko bi celo rekli, da okrog njega krožijo prave gospodinjske vraže. V našem uredništvu smo marsikatero izmed njih že raziskali in zapisali kar nekaj odgovorov na zgornja vprašanja. Danes pa bomo preverili, kako je z lupljenjem krompirja vnaprej. Je res, da se moramo lotiti kuhanja ali pečenja takoj, ko gomoljem slečemo olupke?

Voda prepreči oksidacijo


Ker lupljenje krompirja lahko vzame kar nekaj časa, v večini receptov pa gre za neizogiben korak, ki ga nikakor ne moremo preskočiti, smo po tihem upali, da bo odgovor na zgornje vprašanje negativen. Torej, da nam ni treba takoj poprijeti za kuhalnico in da lahko gomolje olupimo že prej. To bi nam še posebno koristilo takrat, ko pripravljamo jedi za večjo druščino in imamo tako opraviti z velikimi količinami krompirja. Prav tako bi bilo priročno, če bi ga lahko olupili dan prej med tednom, ko si po prihodu iz službe želimo, da bi bilo kosilo čim prej nared.

Skratka, k odgovorom. Krompir lahko olupimo vnaprej, a pod pogojem, da se držimo še nekaj dodatnih navodil.

Odvisno od velikosti kosov


Gomolje lahko olupimo, a jih bomo, če jih pustimo na zraku brez olupka, izpostavili oksidaciji. Postali bodo rjavi in nič kaj lepi za oko, sčasoma pa tudi neprijetni za brbončice. Zato je najbolje, da jih shranimo v posodo s pokrovom, ki jo napolnimo z vodo. Gladina slednje naj v celoti prekriva krompir. Lahko ga shranjujemo celega ali pa v kosih. Moramo pa vedeti, da manjši kot bodo kosi, bolj bodo podvrženi oksidaciji.

Skratka, olupljen krompir lahko v vodi hranimo na kuhinjskem pultu pri sobni temperaturi do nekaj ur. Če želimo, da nas čaka dlje, pa ga moramo shraniti v hladilnik. Tam lahko počaka do 24 ur. Olupljeni gomolji lahko torej na naše kulinarično ustvarjanje potrpežljivo čakajo do 24 ur. Ko se jih odločimo uporabiti, pa jih je priporočljivo sprati pod hladno vodo in nato slediti receptu, ki smo si ga izbrali.
Preberite še: Do kdaj moramo v resnici porabiti lanski krompir

Fotografija: quintanilla/Getty Images
Datum Objave: 10.3.2023 ob 12:03

Več iz te teme:

krompirlupljenje krompirja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.