Odprta Kuhinja

Trik, kako najhitreje razkoščičiti slive, ko kuhate marmelado

Nataliia Sirobaba/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Če v teh dneh kuhate slivovo marmelado, vam bo ta trik prišel še kako prav.


Konec poletja zaznamujejo tudi krošnje, polne sladkih sliv. In če gre verjeti temu pravilu, je jesen letos že tu. Letina je odlična, iz vijoličnih sadežev pa se bo marsikdo lotil pripravljati marmelado. Tudi mi smo med njimi. Ker smo se odločili, da je naredimo res veliko, pa smo poiskali trik, kako slive kar najhitreje razkoščičiti.

Vedno obstaja klasična metoda, kakršno uporabljamo pri večini sadežev, in pride prav takrat, ko imamo opravka z manjšo količino sadja. Plod prerežemo na polovico, odstranimo koščico in uživamo v sočni teksturi. Kadar se lotevamo sladic, kompota ali marmelade, pa nam prav pridejo bližnjice, ki postopek pospešijo. Ugotavljali smo že, kako izkoščičiti češnje, pred kratkim smo hiteli odstranjevati koščice tudi pri breskvah in nektarinah.

Ekspresno z leseno kuhalnico


Danes pa smo se zapičili v slive. No, vanje bomo pravzaprav zapičili leseno kuhalnico. Na ta način bo namreč koščica v sekundi odstranjena, sliva pa pripravljena, da roma v marmelado. Sadež torej primemo v eno roko, z drugo roko pa tja, kjer sicer štrli pecelj, porinemo ročaj kuhalnice. Koščica bo v trenutku zunaj, prav tako na njej ne bo ostalo dosti mesa (ali pa čisto nič). Trik smo preskusili na različno dozorelih slivah in ugotovili, da njegova učinkovitost sploh ni odvisna od tega, kako mehki so sadeži. Deluje tudi na tistih, ki so še malce čvrste.

Skratka, še preden na štedilnik postavite lonec in v njem zakuhate omamno dišečo marmelado, priporočamo, da poprimete za leseno kuhalnico. Ko bodo sadeži razkoščičeni, pa se lahko odločite, da z njimi pripravite tudi kakšno drugo jesensko dobroto. Kaj pravite na božanske slivove cmoke? Ali pa na sočen kolač z maskarponejem? Pa fernandle s slivami in makom? Če iščete idejo, kaj pripraviti iz tega čudovitega jesenskega sadja, kliknite kar tukaj.
Preberite še: Ta sestavina, ki jo imamo vsi v hladilniku, pričara zelo hrustljav krompir

Fotografija: Sanny11/Getty Images

Mična.si: Princ Charles v skrbeh zaradi kraljice
Datum Objave: 8.9.2022 ob 08:09

Več iz te teme:

sadjeslivekoščice

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja