Odprta Kuhinja

Trik, kako shranimo bezgove jagode

Odpri galerijo
A+   A-
Njegove zadnje jagode je še mogoče nabrati te dni – in splača se, saj si bomo z njimi rešili marsikateri prehlad.


Čeprav so do septembra ptiči nekatere bezge že povsem obrali, pa ponekod, tudi na višjih legah, še najdemo polne grme.

Naravno zdravilo


Bezeg je zame eno najpomembnejših zimskih zelišč, saj z njim marsikdaj preprečim prehlad pri sebi in svojih domačih. Bezgove jagode so eno od naravnih zdravil, ki jih vzamem, ko začutim prve znake prehlada. Zaradi svoje kompleksnosti na naše telo delujejo celovito. Ne glede na to, v kakšni obliki smo jih shranili v teh dneh, jih pozimi, ko jih bomo potrebovali, prekuhamo (!), saj surove povzročajo slabost.

Kulinarika


Njihova uporaba pa ni omejena le na terapevtske namene, ampak so odlične tudi v kulinariki, kjer nam dajo kreme čudovitih barv. Barvni ton uravnavamo z limono, saj so barvila pH-občutljiva. Iz bezgovih jagod naredimo bezgovo čežano, uporabljamo jih pri zeliščnih likerjih.

Shranjevanje


Ko gre za črni bezeg (Sambucus nigra), ne potrebujemo veliko: majhno vrečko z nekaj kobuli, na katerih so še ostale črne jagode. Te potem zamrznemo, lahko kar skupaj s stebli. Stebel ne bomo uporabljali, ampak jih bomo zavrgli, jagode pa bomo z vilicami še lažje oskubili s stebelc, če smo jih prej zamrznili. Plodove lahko tudi posušimo in shranimo v domačo lekarno. Včasih so, predvsem na Škofjeloškem in Cerkljanskem, iz njih kuhali domače zdravilo, imenovano terjak.

Naslovna fotografija: Madeleine_Steinbach/Getty Images
Priporočamo še: Cookiji: za najboljši rezultat nikar ne preskočite tega koraka (z receptom)
Datum Objave: 6.9.2023 ob 06:09

Več iz te teme:

bezgove jagodebezeg

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.