Odprta Kuhinja

Trik, ki reši preveč zrele banane

4nadia/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Naleteli smo na precej čuden trik. Mislite, da je rjavim bananam možno povrniti rumeno barvo?


Banane so tisto tropsko sadje, ki smo ga vzeli za svojega tudi na drugih koncih sveta. Obstaja več kot 1000 različnih sort, letno pa na svetu pridelajo več kot 50 milijard ton tega rumenega sadeža. Banane največkrat uživamo kar surove, iz njih pa pripravljamo tudi sadne napitke, sladice in podobno.

Poznamo kar nekaj gospodinjskih trikov in zvijač, ki vključujejo banane. Največ težav pa imamo navadno z njihovo zrelostjo. V trgovini je pogosto mogoče dobiti še precej nezrele sadeže, ki so še zelene barve in naučili smo se že, da takšne skupaj z jabolkom, ki oddaja plin etilen, spravimo v papirnato vrečko. Na ta način bodo banane do konca dozorele kar na domačem kuhinjskem pultu.

Poznamo tudi trik, kako poskrbeti, da bodo banane ostale sveže čim dlje časa. Ko jih prinesemo iz trgovine, vrh šopa sadežev ovijemo s folijo in na ta način upočasnimo zorenje. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Kaj pa naredimo, ko banane postanejo rjave? Če še niso pričele gniti ali plesneti, bodo navadno romale v okusen smuti, lahko pa spečemo tudi odličen bananov kruh. Smo pa pred kratkim na spletu naleteli tudi na čuden trik, v katerem avtor trdi, da rjavim bananam zna povrniti rumeno barvo. Je to res mogoče?Kot v videu pravi avtor Brandon Queen, za obujanje banane potrebujemo tri stvari. Vrečko za zamrzovanje živil, nekaj pesti riža in sušilec za lase. Precej čudna kombinacija, kajne? Narekuje, da preveč zrelo banano najprej za eno uro skupaj z rižem zapremo v vrečko. Na ta način se bomo znebili odvečne vlage. Nato jo vzamemo ven in pričnemo sušiti s sušilcem za lase. Pri tem naj ne bi izbrali previsoke temperature, temveč poskrbeli le za topel zrak.

V videu banana precej hitro prične spreminjati barvo in zopet postaja rumena. Brandon seveda poudarja, da banana ne bo spet popolnoma sveža, bo pa dovolj okusna, da jo zaužijemo in je ne bo treba zavreči. Trik se nam zdi precej čuden in v teh dneh ga bomo gotovo preizkusili. Na tiktoku je v nekaj dneh dosegel več kot 9 milijonov ogledov. Če nas vi pri eksperimentu prehitite, bomo veseli, če nam svoje ugotovitve javite v komentarjih na facebooku.
Preberite še: Buhtlji, v katerih porabimo prezrele banane (VIDEO)

Fotografija: 4nadia/Getty Images
Datum Objave: 11.10.2022 ob 10:10

Več iz te teme:

bananetriksušilec za lase

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja