Odprta Kuhinja

Trik, ki zares preprečuje jokanje med rezanjem čebule

Odpri galerijo
A+   A-
Očitno se jokanju med rezanjem čebule navsezadnje le lahko izognemo. Le malce mraza potrebujemo.Ker se tako pogosto pojavlja v receptih, čebulo sekljamo skoraj vsak dan. Ravno tako pogosto pa v kuhinji tudi točimo solze, saj opravilo vedno razdraži naše oči. Da bi se jokanju izognili, smo preskusili že marsikateri trik in ker navadno niso prav učinkoviti, smo se z dejstvom, da ob čebuli pač jočemo, že skoraj sprijaznili.

Nedavno pa smo na portalu Food52 naleteli na izpoved kulinarične novinarke Kelly Vaughan, ki razlaga svojo izkušnjo z delom v bistroju. Pravi, da je pri tej službi najbolj zanimivo to, s kakšnimi količinami sestavin imaš vsak dan opravka. Koliko timijana je treba natrgati z vejic, koliko krompirja olupiti in koliko čebule sesekljati na dnevni ravni. Kelly pravi, da je na dan narezala tudi po 35 kilogramov. Si predstavljate?

No, za solze je dovolj že ena majhna šalotka, ko pa govorimo o več deset kilogramih, si lahko kar predstavljamo, da nam kulinarična žalost ne uide. Da bi se temu izognila, je seveda tudi avtorica iskala rešitev in preverila vse znane trike. Žvečila je čigumi, si pomagala z vodo ... in tako naprej. Navsezadnje pa ugotovila, da najbolj od vsega pomaga mraz.

Če ste spremljali naše testiranje trikov izpred nekaj let, veste, da se nam je zdela najboljša rešitev proti jokanju ta, da čebulo pred rezanjem postavimo v hladilnik. Hlapne snovi se namreč hitreje širijo pri višjih temperaturah in tudi kislina v čebuli, ki draži oči, ni izjema. Avtorica zgornje izpovedi pa je šla še korak dlje in namesto čebule ohladila sebe. No, pravzaprav predlaga, da tik pred tem, ko je čas, da jo narežete, odprete hladilnik in svoj obraz izpostavite mrazu za nekaj sekund. Še bolje zamrzovalnik. Hlad bo vašim očem pomagal tolerirati čebulo in solzam se boste tako izognili. Trik pa smo ravno včeraj preskusili tudi sami in potrjujemo, da deluje.
Preberite še: To nujno naredite s krompirjevimi olupki, preden jih vržete v smeti

Fotografija: MarianVejcik/Getty Images
Datum Objave: 29.9.2021 ob 07:09

Več iz te teme:

čebularezanje čebule

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.