Odprta Kuhinja

Trik za ekspresno mehčanje masla, ki vam bo prišel zelo prav

Mehčanje masla.
Odpri galerijo
A+   A-
Ste že spekli letošnje prve praznične piškote? Če ne, kar na delo, za vas imamo nov trik, ki ga morate preizkusiti.Verjetno vas ne bo presenetilo, če vam povemo, da člani uredništva Odprte kuhinje zelo radi kuhamo. Nadvse pa uživamo tudi pri peki in za letošnje praznike imamo že pripravljen dolg seznam receptov za piškote in peciva, ki jih nameravamo preizkusiti. Pred kratkim pa smo našli tudi odličen trik, ki nam bo pri peki prišel zelo prav.

Recepti za sladice namreč velikokrat zahtevajo zmehčano maslo, mi pa se še kar nismo naučili, da ga iz hladilnika vzamemo kakšno uro pred akcijo. Vedno pozabimo in se nato spopadamo z bolj ali manj neučinkovitimi poizkusi njegovega hitrega mehčanja. Segrevanje na štedilniku pač ne pride v poštev, saj na ta način maslo stopimo in ne dobimo mehke teksture, ki bi si je želeli. No, tokrat nam je končno uspelo in našli smo trik, ki deluje.

Za mehčanje ne potrebujemo posebnih pripomočkov, če ste se namenili peči, pa imate valjar in vrečko za živila gotovo pri roki. Le to dvoje namreč potrebujete.

Kako se lotimo mehčanja?


Sila preprosto. Kocko masla pospravimo v vrečko za živila, iz nje iztisnemo zrak ter jo zapremo. Nato pa z valjarjem začnemo tolči po maslu. Sila lesenega valja bo zmehčala kocko, hkrati pa masla ne bo topila. Tako da bo to res ekspresno nared za uporabo po receptu. Dlje, kot ga boste tolkli, mehkejše bo. Kako preprost je takšen postopek, si lahko ogledate v spodnjem videu.

https://www.youtube.com/watch?v=y4pyw1O_WXY

Če pa se vam zgodi, da ga slučajno preveč zmehčate, masla nikar ne mečite stran. Postopek namreč lahko obrnemo. V skledo maslu dodamo nekaj kock ledu, ki ga bodo ohladile in poskrbele, da postane zopet trše. Molekule maščobe se bodo strdile in maslo bo zopet v svojem prvotnem agregatnem stanju. Za lažjo predstavo spodaj dodajamo video še za ta postopek.

https://www.youtube.com/watch?v=rzdDELVhpuI&feature=emb_title
Preberite še: Po korakih: jabolčni zavitek iz domačega listnatega testa (FOTO)

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 27.11.2020 ob 10:11

Več iz te teme:

maslomehčanjemehčanje masla

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.