Odprta Kuhinja

Tudi sol ima rok trajanja – preverite, zakaj

Odpri galerijo
A+   A-
Ste vedeli, da tudi sol ne traja večno? To je razlog, zakaj je na njeni embalaži zapisan rok trajanja.Sol je tako vsakdanja sestavina, da dejstvo, kako pogosto jo uporabljamo, opazimo šele takrat, ko nam je zmanjka. Takrat seveda čim hitreje skočimo v trgovino po novo zalogo, ker se sol v teoriji ne pokvari, slednja v shrambi lahko obsega več paketov. Pa soli res ne poteče rok trajanja?

Če boste malce bolj pozorno pregledali embalažo, boste opazili, da je na njej odtisnjen datum, ki naznanja rok trajanja. Ta navadno traja nekaj let, kar nas seveda zmede, saj se naj sol ne bi mogla pokvariti. Še več, uporabljamo jo celo kot konzervans, da bi z njeno pomočjo preprečili kvarjenje drugih živil. Sol namreč preprečuje rast škodljivih bakterij, hkrati pa spodbuja uspevanje tistih dobrih. Kako je torej mogoče, da bi se pokvarila?

Težava navadno ni v natrijevem kloridu, kar je kemijsko ime za kuhinjsko sol, temveč v njenih primeseh. Veliko proizvajalcev soli v mešanico dodaja razne aditive, ki preprečujejo, da bi se zrnca med seboj sprijela, ali pa ji na ta način dodajajo hranilno vrednost. Vsi vemo, da se soli že desetletja dodaja jod. Pri nekaterih vrstah so dodatki še posebej očitni, saj vplivajo tudi na barvo. Poznamo na primer črno, rožnato in rdečo sol.

Rok trajanja ne pomeni, da je pokvarjena


Pretečen rok trajanja pa seveda ne pomeni, da jo je treba vreči v smeti. Na embalaži je namreč odtisnjen datum, do katerega bo vsebina gotovo zdržala v stanju, kot ga obljublja proizvajalec. Ni pa nujno, da bo kasneje zato pokvarjena. Sol je hidroskopsko živilo, kar pomeni, da nase veže vlago. Mnogi v posodice, kjer jo shranjujejo, zato dodajajo riž, da se zrna soli ne bi sprijela. Poleg vlage pa nase veže tudi vonjave iz okolja. Zato bo nekaj časa po odprtju lahko postala aromatična in sprijeta.

Da bi se zastrupili s pokvarjeno soljo, ni bojazni, če pa hočete, da bi čim dlje ostala takšna, kakršno ste kupili, priporočamo, da jo shranjujete v neprodušno zaprtih embalažah čim manjših dimenzij.
Preberite še: Beneški ragu z valvicami

Fotografija: dusanpetkovic/Getty Images
Datum Objave: 28.10.2021 ob 12:10

Več iz te teme:

solrok trajanja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.