Odprta Kuhinja

Tukaj ste se pri kuhanju basmati riža motili

Larisa Stefanuyk/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-

Riž je nadvse praktično živilo, zato se z njim prehranjuje skoraj cel svet. V več kot 17 (predvsem azijskih) državah, pa so bela zrna primarni vir hranil.


Riž predstavlja glavni del diete več kot polovici prebivalcev našega planeta. Hitrorastočo in nezahtevno rastlino naj bi v Evropi spoznali že pred našim štetjem in čeprav uspeva predvsem na azijskem in afriškem kontinentu, je danes ogromno pridelamo tudi na našem koncu sveta. Nekoliko drugače pa je z basmati rižem, dolgozrnato vrsto, ki uspeva predvsem v himalajskih predelih. Zaradi nekoliko lažje prebavljivosti, prijetne arome in nežne teksture je ta vrsta izjemno priljubljena tudi pri nas. Kako pa je z njeno pripravo?

Basmati riž pogosto uvrščamo med super žitarice, saj v sebi drži vseh osem za naše telo življenjsko pomembnih esencialnih aminokislin. Pogosto uživanje je zato več kot priporočljivo. A če ste mislili, da ga pripravite na enak način, kot običajno (krajše) zrnje, ste se zmotili. Pri kuhanju moramo namreč upoštevati nekaj preprostih napotkov, ki bodo pri končnem rezultatu naredili veliko razliko.

Drugačna priprava z manj vode


Basmati, ki mu zaradi blagega vonja pogosto pravimo tudi jasminov riž, za razliko od običajnega pred kuhanjem ni treba spirati, dokler iz cedila ne teče povsem čista voda. Dovolj bo, če ga le na hitro sperete. Vsebuje namreč manj škroba, temu primerno pa je nižji od običajnega tudi njegov glikemični indeks.

Ko riž speremo, sledi kuhanje. Vajeni smo, da merico riža potopimo v dve merici vode. Basmati bo potreboval manj tekočine, zato njeno količino zmanjšamo za polovico ene merice. Lonček riža torej potrebuje lonček in pol vode. Slednja naj bo najprej hladna, nato jo z zrnjem vred zavremo in ogenj nato zmanjšamo. Ko je riž pripravljen - kar pomeni, da je voda izparela, riž pa je puhast in mehak, ga pustite počivati še pet minut, preden ga zaužijete.

In še to. Ko v trgovini izbirate basmati riž, priporočamo, da posežete po takšnem, ki je pakiran v platneni embalaži in ne plastični. Prav tako preverite, če je zrnje bledorumene barve, saj pomeni, da je nekoliko starejše in primerno uležano. Prav tako izbirajte čim bolj dolga zrna, saj so te sorte bolj kakovostne.
Preberite še: Piščančji trakci v omaki iz kremnega sira, nared v 15 minutah

Fotografija: Larisa Stefanuyk/Getty Images
Datum Objave: 14.3.2023 ob 08:03

Več iz te teme:

rižbasmati

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.