Odprta Kuhinja

Vam je solata ušla v cvet? To je nadomestilo

Navadni otavčič, Leontodon hispidus agg (Foto: Matthew J Thomas/Shutterstock)
Odpri galerijo
A+   A-
Listi te rastline, ki raste na travnikih, so prijetnega solatnega okusa, pa tudi mehke in nežne lahko najdemo še sredi poletja.


Je ena od regratu podobnih travniških rastlin, ki pa jo le redkokdo pozna, saj je njen sloves povsem v senci »velikega« regrata. To je navadni otavčič, Leontodon hispidus agg. Oznaka agg. pomeni agregat in označuje skupino med seboj tako podobnih si vrst, da jih ne moremo zanesljivo določiti. Med seboj si niso podobni le različni otavčiči, ampak so jim podobni tudi regrati, svinjaki, cikorije in druge vrste rastlin. V uporabni botaniki so vse te vrste užitne, zato velja nenapisano pravilo, da jih lahko varno nabiramo za prehrano, četudi ne vemo točno, za katero rastlinsko vrsto gre. To je redkost v nabiralništvu. Za večino rastlin moramo točno vedeti, katere so, preden jih pojemo.

Liste otavčiča imamo nabiralci radi, saj so prijetnega solatnega okusa, pa tudi mehke in nežne lahko najdemo še sredi poletja. Grenčin vsebujejo nekoliko manj kot regratovi listi, tako da jih z veseljem pripravimo v solati. Ko smo imeli te dni delavnico na Akademiji Jezeršek, pa smo jih uporabili v nadevu za bandeljce. To so zvitki, katerih originalni recept izvira iz Kuharskih bukev Valentina Vodnika iz leta 1799. V originalnem receptu sicer nadev ni pripravljen iz otavčiča, a v našem poskusu se je dobro obnesel.

Otavčič ni le eden, pri nas jih je okoli deset vrst, večina je vezanih na Alpe. Drugo botanično ime je jajčar, kar tudi izhaja iz oblike listov, ki so ponavadi bolj zaobljeni kot pri regratu. Na travniku najbolj spominja na solato. S primernim balzamičnim kisom in oljčnim oljem je prava poletna osvežitev, vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov.

Navadni otavčič, Leontodon hispidus agg (Foto: Matthew J Thomas/Shutterstock)
Navadni otavčič, Leontodon hispidus agg (Foto: Matthew J Thomas/Shutterstock)

Preberite tudi: Lipovi cvetovi: kdaj in kako jih nabiramo (z recepti)

Naslovna fotografija: AlexRaths/Getty Images
Datum Objave: 5.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

divje rastlinenabiralništvonavadni otavčič

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.