Vam je solata ušla v cvet? To je nadomestilo

Odpri galerijo
A+ A-
Listi te rastline, ki raste na travnikih, so prijetnega solatnega okusa, pa tudi mehke in nežne lahko najdemo še sredi poletja.
Liste otavčiča imamo nabiralci radi, saj so prijetnega solatnega okusa, pa tudi mehke in nežne lahko najdemo še sredi poletja. Grenčin vsebujejo nekoliko manj kot regratovi listi, tako da jih z veseljem pripravimo v solati. Ko smo imeli te dni delavnico na Akademiji Jezeršek, pa smo jih uporabili v nadevu za bandeljce. To so zvitki, katerih originalni recept izvira iz Kuharskih bukev Valentina Vodnika iz leta 1799. V originalnem receptu sicer nadev ni pripravljen iz otavčiča, a v našem poskusu se je dobro obnesel.
Otavčič ni le eden, pri nas jih je okoli deset vrst, večina je vezanih na Alpe. Drugo botanično ime je jajčar, kar tudi izhaja iz oblike listov, ki so ponavadi bolj zaobljeni kot pri regratu. Na travniku najbolj spominja na solato. S primernim balzamičnim kisom in oljčnim oljem je prava poletna osvežitev, vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov.

Navadni otavčič, Leontodon hispidus agg (Foto: Matthew J Thomas/Shutterstock)
Preberite tudi: Lipovi cvetovi: kdaj in kako jih nabiramo (z recepti)
Naslovna fotografija: AlexRaths/Getty Images
Datum Objave: 5.7.2023 ob 07:07