Odprta Kuhinja

WeeBee: Poklicni vojak na trgovske police postavil med s konopljo

Odpri galerijo
A+   A-
V vasi Lipa pri Beltincih smo obiskali Roberta Holca, da pokusimo med WeeBee, obogaten z industrijsko konopljo. In smo bili spet presenečeni nad »kombinacijo«, ki smo jo tam našli. Naš feljtonček, ki ga je sprožila Lojtr'ca domačih, bo marsikomu dal misliti.Vonj je enak, mehak in nežno aromatičen kot pri drugih cvetličnih medih. Tudi okus izdelka WeeBee je komaj zaznavno spremenjen, le na jeziku se čutijo nekakšne »pikice« – to so zmleti vršički industrijske konoplje. Ne gre namreč za med, ki bi ga čebele nabirale na tej rastlini, tako kot poznamo recimo ajdovega, hojevega, akacijevega, ampak jo dodajajo, vmešavajo.

To je druga »generacija« nenavadnega izdelka, ki sta si ga pred približno dvema letoma zamislila dva kolega: »Pravzaprav je bil moj partner Tilen Slapnik prvi, ki se je spomnil, da bi bilo to mogoče delati tudi pri nas. Naletel je na članke, ki so kazali, da kombinacija teh dveh osnovnih sestavin obstaja že dolgo in da je celo zelo dobra, kajti med seboj se plemenitita in povečujeta blagodejno delovanje,« pripoveduje Robert Holc.

Sprva sta v med dodajala ekstrakt, izvleček industrijske konoplje kanabidiol ali CBD, potem sta v vrtincu menjavanja uradnih direktiv, ki dovoljujejo oziroma prepovedujejo uporabo različnih novih prehranskih izdelkov, letos sestavila novo recepturo: ta aktivna učinkovina je zdaj prisotna le v obliki zmletega cveta industrijske konoplje, ki ga dodajata v razmerju en gram na četrt litra medu. Kdor sledi priporočeni uporabi, zapisani na embalaži, torej velika žlica na dan, bo s tem zaužil 2 miligrama CBD.

Samo medklic: ne mešajmo tega z učinkovino THC in njenimi posebnimi učinki. V tem medu je ni oziroma je dovoljena v sledovih: pod 0,2 odstotka. Od tega prehranskega dodatka ne bo nihče splezal na kozolec, kakor se je pripetilo v nepozabni zgodbi o piškotih z dodatkom neindustrijske konoplje.

Robert Holc, proizvajalec medu s konopljo in solastnik podjetja BeeWee.
Robert Holc, proizvajalec medu s konopljo in solastnik podjetja BeeWee.

Nov izdelek, ideja pa ne


Pri nas sta nemudoma vzbudila veliko zanimanje, do medu in čebel vsi čutimo simpatijo, še bolje, če je dodana snov, o kateri tudi najdemo veliko virov, ki raziskujejo njene korist­ne učinke. Na vsem svetu pa seveda nista edina, ki sta se odločila za to kombinacijo, zlasti v ZDA je več proizvajalcev, ki promovirajo uporabo CBD v smislu prehranskega dodatka, medtem ko se znanost ukvarja z vprašanjem učinkovitosti pri različnih težavah, od anksioznosti, artritičnih bolečin do celo božjasti.

Partnerja sta se tudi domislila, da bi prav »eno žlico« pakirala posebej: med se dobi tudi v taki embalaži, ko smo je vajeni pri sladkorčkih za kavo – in tudi enak namen ima. Ob tem pa seveda še vse druge: Robert je predlagal dodajanje v granolo za zajtrk, palačinke, celo krofe je omenil. Med je bil prvi, ne pa edini izdelek podjetja: zdaj pakirajo tudi konopljin čaj, pa moko, ki je drobno mleti ostanek stiskanja olja in mletja konopljinih semen, z razmeroma visokim ostankom koristnih vlaknin in rastlinskih beljakovin. Pa seveda olje, vsa konoplja prihaja iz ekološke pridelave.

Holc pravi, da medu ni težko nabaviti, največ ga zdaj prinesejo čebele, ki se pasejo po razmeroma odmaknjeni haloški naravi, vsekakor pa nabavljata le slovenskega. Tudi industrijske konop­lje največ pridobita od bližnjih pridelovalcev, Robert omeni Prlekijo.
Preberite tudi: Pivovarna Matt: Pivo kot turistični vodnik

Nova kariera poklicnega vojaka


Koliko imate še vi do upokojitve in ali se tega veselite? Najbrž še precej. Robert pa niti ne: je namreč poklicni vojak in ti na tem delovnem mestu lahko ostanejo samo do 45. leta. Pomeni, ta zgodnja »upokojitev« bo zanj prišla čez dve leti. Nič čudnega, da je pomislil, kaj bi bilo mogoče delati potem, in zdaj upa, da bodo izdelki s konopljo, ki jih spoznavajo Slovenci, dovolj priljubljeni, da bi se dalo preživeti s tem.

Nikakor pa ni skrbeti, da bo brezdelen, kajti izkazalo se je, da smo naleteli še na enega človeka številnih talentov in zanimanj. »Holc se piše, kako primerno,« sva s fotografom komentirala, ko sva v Lipi parkirala pred lično leseno hiško: da, načrt je naredil sam in tudi sestavil, po izobrazbi je namreč lesar. Topla, ravno prav velika in udobna: dve od treh hčerk sta zadovoljno zleknjeni gledali televizijo, žena Mateja, ki je tudi pomemben steber tega podjetja, pa nam je pripravila čaj.

Robert je kot eno od prednosti dela v vojski omenil odlično organiziran šport – in očitno je, da je to zelo pomemben del njegovega življenja. Vsega mogočega se je že lotil, od jadralnega padalstva naprej, najbolje pa se je odrezal v boksu. Njegov obraz ne kaže, da bi prav veliko dvobojev izgubil, in zares, potrdil nam je, da je bil trikrat državni prvak v eni od lahkih kategorij in da je treniral skupaj z legendarnim Dejanom Zavcem.

Na ta del njegove življenjske poti najbolj spominjajo pokali, kar nekaj jih je po policah in vitrinah, sicer pa so se kar namučili, preden so našli fotografije, spomin na tedanje čase. Še en spominek nam je Robert pokazal: skodelico z natisnjeno fotografijo dveh deklic in palčka – dveh od teh hčera. To je prinesel iz Afganistana, tam je bil kot pripadnik mirovnih enot na treh misijah, na treh pa še na Kosovem.
Priporočamo tudi: Anna Vrhnjak: Ukrajinka, ki je poslovno priložnost našla v izdelavi štrukljev

Robert Holc, proizvajalec medu s konopljo in solastnik podjetja beewee, ki sodeluje v Lidlovi lojtrci domačih, v Lipi, Slovenija, 2. marca 2020..[Holc Robert,med,konoplja,hrana,prehrana,Licl,Lidlova lojtrca domačih]
Robert Holc, proizvajalec medu s konopljo in solastnik podjetja beewee, ki sodeluje v Lidlovi lojtrci domačih, v Lipi, Slovenija, 2. marca 2020..[Holc Robert,med,konoplja,hrana,prehrana,Licl,Lidlova lojtrca domačih]


Nove kombinacije


Kakšno sporočilo, kakšno moralo lahko najdemo tu, v vasici sredi prostrane prekmurske ravnice? V spomin se mi je prikradla misel Ukrajinke Anne, prejšnjič smo jo predstavili skupaj s štruklji, ki jih mojstrsko izdeluje: »Človek je narejen za nenehno prilagajanje.« Kdor je delaven, odprtega duha in se stvari loteva z veseljem, bo zase vedno našel priložnost, ne glede na to, v kakšne okoliščine ga bo življenje razporedilo.

In še nekaj: treba je biti odprt tudi za nove kombinacije. Recimo konopljo z medom – in vojaka, ki razmišlja o sladkem in zdravem.
Priporočamo tudi: Kmetija Pr’ Soud: Suhe mesnine, ki jih izdeluje gorski tekač

Fotografije: Uroš Hočevar
Datum Objave: 10.3.2020 ob 12:03

Več iz te teme:

medLojtr'ca domačihWeeBeeRobert Holckonoplja

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.