Odprta Kuhinja

Zdravilne lastnosti kurje juhe: mit ali resnica?

Fresh chicken or beef soup on wooden background overhead shoot
Odpri galerijo
A+   A-
Babica je imela prav, kokošja juha je zdravilo proti prehladu, saj vsebuje protivnetne sestavine, zanemariti ne gre niti psihološkega učinka domače juhe.Med t. i. hrano za dušo oziroma crkljanje, kakor vam je ljubše, zagotovo spada tudi kokošja juha. Ogreje nam telo in duha, zlasti v teh mrzlih zimskih dnevih, in kar je najbolje, velja za eno najboljših zdravil proti prehladu, poudarjajo raziskovalci. S študijo so dokazali, da uživanje kokošje juhe blaži simptome okužb zgornjih dihalnih poti, saj vsebuje protivnetne sestavine.

O njenih koristih se namreč govori že stoletja, v svojih zapisih jo je v primeru prehladnih obolenj priporočal Moshe ben Maimon, zdravnik in filozof iz 12. stoletja. Recept se prenaša iz generacije v generacijo, skupaj s priporočili v zvezi s prehladi. Ali je to mit ali resnica, se je lotil odkriti dr. Stephen Rennard, raziskovalec iz univerzitetnega kliničnega centra Nebraske v Omahi, ki je preizkušal juho po receptu svoje babice. Poleg kokoši je v vodo dodal čebulo, sladek krompir, pastinak, repo, korenje, stebelno zeleno, peteršilj, sol in poper. Preučeval je gibanje nevtrofilcev, belih krvničk v krvi, ki organizem varujejo pred okužbami, in ugotavljal, ali bo kokošja juha gibanje nevtrofilcev blokirala ali zmanjšala. Znanstveniki namreč predvidevajo, da zmanjšano gibanje lahko ublaži aktivnost v zgornjih dihalnih poteh, ki povzroča prehladu podobne simptome.

In prav to so potrdili rezultati, na podlagi česar gre sklepati, da bi utegnila kokošja juha vsebovati protivnetne sestavine, ki ne le blažijo simptome, temveč hkrati krajšajo čas okužbe zgornjih dihalnih poti. No, študija sicer ni bila opravljena na ljudeh, temveč na belih krvničkah. Dr. Rennard pa dodaja, da bi bilo treba upoštevati tudi placebo učinek, ki ga ima kokošja juha, to je psihološki učinek, pa tudi občutek crkljanja.

Ni edini, ki se je lotil preučevanja kokošje juhe, raziskava, ki je stara skoraj 40 let, je pokazala, da juha, njen vonj, toplota in začimbe, pomagajo očistiti sinuse, saj naj bi povzročala izlo- čanje sluzi in posledično odpirala zamašene dihalne poti. Katera sestavina je tista, ki se bori proti prehladu, vendarle ni povsem znano, raziskovalci menijo, da je kombinacija vseh tista, ki deluje blagodejno. Dobro vemo, da moramo, kadar smo bolni, zaužiti veliko tekočine, vodo in čaj pa zlahka nadomestimo s kokošjo juho: pijemo jo lahko kar iz skodelice. Tako nam ne bo le toplo pri srcu, še telesu bomo pomagali v boju proti okužbi, saj ga ne bomo preskrbeli le s tekočino, temveč tudi vitamini iz zelenjave.

Poizkusite še naš recept za kurjo juhico.

Besedilo: U. S.
Naslovna fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 6.12.2017 ob 19:12

Več iz te teme:

piščaneczdravjejuhazdravilni učinkikurja juha

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja