Alma Rekić: Kuharske skrivnosti, s katerimi boste izboljšali svojo kuharijo

Gotovo poznate Almo Rekić, chefinjo, ki je krojila usodo tekmovalcev resničnostnega kuharskega šova Masterchef. Oddaja jo je predstavila širši slovenski publiki, a prav je, da jo prepoznamo tudi po njenih slaščičarskih in kuharskih presežkih. Pa veste, kaj Alma počne danes?

Pred dnevi smo se oglasili v njeni kuhinji. Ne domači, bi pa lahko rekli, da je letna kuhinja v čudovitem blejskem penzionu Berc postala njen drugi dom. Alma se je namreč pred letom dni lotila popolne prenove tamkajšnjega jedilnika in danes s čudovitimi in inovativnimi variacijami slovenskih tradicionalnih jedi navdušuje goste s celega sveta.

Alma Rekić in Miha Berc, lastnik penziona Berc.

Namesto, da bi bili ponosni na svojo kuhinjo, se ves čas trudimo z nekimi tujimi specialitetami

»Veliko hodim po tujini, vedno pa se zelo rada vrnem domov,« pove Alma. »Slovenci imamo fenomenalno kuhinjo, ki je zelo okusna in predvsem pristna. Naš problem pa je, da se na vse pretege poizkušamo dokazati v stvareh, ki so stvar tujine. Namesto, da bi bili ponosni na svojo kuhinjo, se ves čas trudimo z nekimi tujimi specialitetami. Imamo odlične sestavine in super lokalne dobavitelje, ki nam omogočajo njihovo uporabo. Le posvetiti se jim moramo in te sestavine uporabiti na načine, ki so nam blizu,« je prepričana Alma, ki sicer naravnost obožuje slovensko kuhinjo.

»Slovenska krajina je zelo pestra, zato težko izberem regijo, kjer mi je hrana najbolj blizu. Imam pa zelo rada gorenjsko kulinariko, predvsem tiste zimske jedi na žlico,« pove Alma, ki nam je po intervjuju postregla z domačo bakalco, ajdovimi krapi in čisto posebno različico blejske kremne rezine. »Težko tudi določim, katere jedi bi moral znati pripraviti vsak Slovenec, saj so v eni regiji osnova žlikrofi, spet drugje domači štruklji. Gotovo pa bi moral vsak znati pripraviti potico, žgance, pa seveda govejo juho!« No, za svojo različico slednje, nam je zaupala tudi recept, ki ga najdete tukaj.

Ajdovi krapi po Almino.

Štirje pripomočki, brez katerih v kuhinji ne bo šlo

Almo smo seveda povprašali tudi po njenih nasvetih, kar se tiče kuharije. Bi uganili, brez katerih kuhinjskih pripomočkov si ne predstavlja svoje kuhinje? »Palični mešalnik je gotovo nekaj, brez česa pri meni ne bo šlo. Samo pomislite na vse juhe in omake, ki jih dnevno pripravljam,« prične naštevati. »Tudi tehtnica je pripomoček, ki ga redno uporabljam, sploh pri sladicah,« nadaljuje Alma, ki pravi, da se je pri slaščicah nujno natančno držati količin v receptu. »Zelo pomembno je, da imaš v kuhinji dobro ponev, pa seveda dober oster nož. Brez noža ne grem nikamor, imam ga celo v torbici,« se zasmeji chefinja.

Koriander in majaron

Svoje dneve trenutno preživlja v simpatični letni kuhinji zgoraj omenjenega penziona, ena izmed njenih specialitet pa je tudi rižota. »Rižota mora biti kremasta, predvsem jih rada pripravljam na osnovi korenčka in koriandra. Pripravljam jih tako, da za osnovo uporabim neko kremo, na primer fino mleto grahovo, vsaka rižota pa potrebuje tudi krepko količino masla,« nam pojasni, ko jo povprašamo po receptu. »Parmezan pa ni obvezen. Pripomore h kremasti strukturi in slanosti, sicer pa lahko rižoto tudi pokvari, saj, če jo pripravljamo z nežno zelenjavo, kot so na primer šparglji, lahko prevzame pozornost pri okusih.« Pa enolončnice? Tudi te so nekaj, kar obožujemo ter pripravljamo iz sezonske zelenjave. »Tukaj bi izpostavila majaron. Zame ga morata vsebovati čisto vsaka enolončnica ali obara,« pove Alma.

Slaščičarstvo zahteva natančnost in nežnost

Pa veste, da je Alma odlična slaščičarka? In od koga drugega bi raje slišali nekaj uporabnih nasvetov, ko govorimo o poletnih sladicah! »Sladice so eksaktna zadeva. Treba je poznati osnove, predvsem pa se striktno držati receptov. Pomembna je natančnost. Sicer pa pri slaščičarstvu pozabite na vse, kar veste o kuhanju,« se še zasmeji chefinja. »Zelo pomembno je orodje, čokolade tu ne bomo mešali z žlico temveč s spatulo, pomembno je tudi, pri kakšni temperaturi topimo čokolado, s kakšno hitrostjo stepamo jajca in podobno.« In katera je prava hitrost? »Počasi, v slaščičarstvu je treba s sestavinami ravnati nežno in s počasnimi gibi. Previdno ločiti rumenjak od beljaka. Ne smemo pa ga zmešati preveč na trdo, beljak mora biti bolj kremast kot trd. Seveda pa vam bo prav prišel kuhinjski pomočnik, ročno stepanje je preveč zamudno v današnjem času. Pozorni pa morate biti predvsem, ko beljak vmešate v suhe sestavine. Takrat je najbolje uporabiti spatulo in mešati zelo nežno in previdno, da se beljak ne razblini in biskvit bo tako upadel.«

In če smo ravno pri stepanju, kaj bi Alma na hitro pripravila po sobotnem pikniku ali nedeljskem kosilu? »Čokoladni mousse v petih minutah,« kot iz topa odgovori Alma. »Stopimo čokolado z maslom, dodamo dve razmerji na pol stepene sladke smetane, zmešamo in razdelimo v kozarčke. Lahko dodamo tudi kakšno omako iz sezonskega sadja in čudovita sladica je pripravljena,« nam je še na hitro pojasnila Alma, preden se je vrnila k pripravi odlične večerje.

Fotografija: Peter Irman

Preberite še: To je razlog, zakaj morate vedno kuhati z leseno kuhalnico
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed