Slovenski izdelki z okusom potice
Ko smo nedavno pisali o razstavi o potici na Blejskem gradu, smo tam poskusili štiri praline, vsako zaznamovano s svojim okusom potice. Pa smo šli korak naprej. Ste že slišali za koktajl in pivo z okusom potice? Kaj pa granola, katere okus spominja na to legendarno sladico? V eni od butičnih slovenskih pekarn pa kmalu načrtujejo celo paneton, ki bo objel okus potice.
A najprej o tem, kako so nastale praline z okusom makove, orehove, pehtranove in mandljeve potice, kar so nam pojasnili v čokoladnici Molinet, ki jo vodi mladi Maks Pogačnik. »Recepte za okuse je Maks črpal iz arhiva očeta Uroša – družinsko podjetje je po njegovi smrti namreč prevzel skupaj z bogato zgodovino in vrhunskimi recepti. Maks je štiri okuse prilagodil in izpopolnil do te mere, da so najbolj ustrezali vsem štirim slovenskim regijam.«
Naprej, k tekočim zadevam: precej zanimanja je ob letošnjih velikonočnih praznikih požel koktajl z okusom orehove potice, ki ga je sestavil Kevin Kos. Slovenski barman, ki ima na spletu nekaj deset tisoč oboževalcev, nam je tik preden je novi koktajl pripravil v Ameriki, pojasnil: »Nekaj dni staro potico namočim v mleko, jo zmeljem in pustim nekaj časa. Druge sestavine pijače pomešam s potičnim mlekom, in ker je zraven kislina, se sesiri. Precejeno tekočino vključim v koktajl.«
Še nekaj tekočega, kar po okusu spominja na potico, smo našli: pivo. Izdelujejo ga v slovenski mikropivovarni Clef, kjer nam je Jure Gobec pred časom pojasnil, da je idejo za tak okus piva pastry stout podal ameriški pivovar, ki jih je obiskal: »Zanimivost: pri prvem kuhanju smo šli tako daleč, da smo pri babici enega naših sodelavcev naročili potico, jo zdrobili in dodali v pivo.«
Kaj pa granola in paneton?
Na policah lokalnih trgovin pa smo opazili tudi granolo, prežeto z okusom orehove potice, saj poleg ovsenih kosmičev ter ovsene in pirine moke zajema še orehe, rozine, ščep rožičev in med. Pod imenom Fruštek jo izdeluje Anja Logar, ki nam je povedala, da si je ta okus zamislila že pred destletjem: »Na začetku je bila del paketka Slovenia in a bowl (torej: Slovenija v skledi), ki je bila mišljena kot spominek za turiste, potem pa se je zaradi korone vse skupaj spremenilo in sem se odločila, da jo naprej ponudim slovenskim kupcem. Hkrati sem naredila še dva druga okusa, gibanico in štrudelj, in po skoraj štirih letih moram reči, da je zanimanje za vse tri okuse še vedno izjemno. Sploh v času pred božičnimi prazniki jo številni izberejo za poslovna darila.«
In ni še konec: ko smo te dni po butičnih slovenskih pekarnah spraševali, kakšne okuse panetona bodo pripravili, je Miro Rismondo, vodja gorenjske pekarne Dežela kruha, napovedal, da že za veliko noč načrtuje nekaj novega. Pravzaprav nekaj logičnega, kajti pri nas še vedno zelo priljubljeni italijanski praznični kolač paneton namerava že ob velikonočnih praznikih dopolniti z okusom potice.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: preprosta kosila v prazničnem tednu