Odprta Kuhinja

To je najbolj trendi dieta ta trenutek

Odpri galerijo
A+   A-
Pravzaprav sploh ne gre za dieto!Z novim letom se marsikdo zaveže k svežim novoletnim ciljem. Poleg prenehanja kajenja in zaobljub o aktivnem načinu življenja se na vrh seznamov prvojanuarskih priseg uvrščajo tudi diete. »V 2020 bom pa res shujšal,« te dni velikokrat slišimo med prijatelji, sodelavci, pa tudi sebe. Pa bo letos res drugače?

Vprašanje. Da ne bo pomote, marsikatera dieta lahko botruje izgubi kilogramov, a kot piše časnik Huffpost, kar 95 odstotkov ljudi, ki shujša s pomočjo stroge diete, v roku petih let ali prej vse izgubljene kilograme dobi nazaj. Ali pa slednje celo preseže. Bi lahko torej rekli, da diete ne delujejo?

KETO, AIPI, low-carb ...


Trend diet poznamo že kar nekaj desetletij, izklesane postave pa so še vedno cilj marsikaterega posameznika. V desetletju, ki se izteka, smo svoje silhuete tako poizkusili usločiti s pomočjo KETO diet, precej modna je bila tudi brezglutenska. Pa veganska, dieta brez ogljikovih hidratov, paleolitska. Da ne pozabimo na prekinitveni post, ki je obljubljal revolucionarne rezultate!

Seveda ne moremo reči, da zgornje diete ne delujejo. A ker temeljijo na odrekanju, se večina teh diet precej hitro konča oziroma klavrno zaključi, če smo malce dramatični. 2020 tako v svet hujšanja s seboj prinaša nekaj novega. Bolj zdravega, lažje izvedljivega, moderniziranega. Z manj odrekanja, več uživanja in seveda, s kilogrami, ki se bodo kar topili.

Dieta, ki to ni


Trenutno najbolj modna dieta pravzaprav sploh ni dieta. Gre za način prehranjevanja, ki sta ga sicer že pred dobrim desetletjem utemeljili nutricionistki Evelyn Tribole in Elyse Resch ter ga poimenovali intuitivno prehranjevanje. Temelji na desetih načelih, spodbuja zdrav odnos do hrane, njegov tempo pa je, kot pravita utemeljiteljici, podoben sprehodu čez podeželje. Dietno popotovanje naj na ta način ne bi bilo zahtevno, hkrati pa je zdravo za naše telo, če smo le dovolj vztrajni.

Pri intuitivnem prehranjevanju torej nimamo posebnih omejitev, kot lahko razberemo že iz imena, pri takšnem prehranjevanju namreč zaupamo svoji intuiciji. A kaj, če naša intuicija želi le piškote, kolače in ocvrt krompirček?

»Prepričani smo, da bodo napačni obroki na naše telo naložili kilograme maščob,« razlaga Virginia Sole-Smith, avtorica knjige The Eating Instinct. »V resnici pa je vnos hrane v telo za nas ključnega pomena, že dojenčki hrano nagonsko nosijo k ustom,« nadaljuje. Težava se pojavi v kontinuiteti. Dieto popolnoma čistega prehranjevanja bomo težko ohranjali in čeprav bomo svoje telo zalagali z le zdravimi živili, ne bomo mogli prav dolgo vztrajati. »Jogurt s chia semeni ter kari z obilico kurkume se sliši super, a za marsikoga težko izvedljiv recept za izgubo teže,« pojasnjuje poznavalka. Če se torej ne omejujemo le na določene skupine živil in telesu dovolimo tudi občasno uživanje takoimenovane slabe hrane, ne bomo čutili močne potrebe po grešenju, lahko beremo o dieti. »Naše telo si dan za dnem pač ne želi krofov,« še dodaja avtorica.

Tudi trenutne raziskave potrjujejo, da se takšno prehranjevanje izplača. Povzročalo naj bi najmanj jojo efekta med dietami, ohranjalo optimalno težo in bilo prijazno tudi našemu zdravju. Pomembno je le, da se držimo urnika prehranjevanja (vsaj 4 obroki na dan), jemo redno in raznoliko.

Pa srečno!
Preberite še: 3 recepti za razstrupljanje telesa in krepitev imunskega sistema v 21 dneh

Fotografija: Getty Images

 
Datum Objave: 8.1.2020 ob 07:01

Več iz te teme:

dietaprehranjevanjeIntuitivno prehranjevanje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.