Za vas kuhamo: Mirjam Grilc

Mirjam pri nas skrbi za izumljanje novosti in zelo dobro ji gre od rok.

Mirjam Grilc pravimo naša zeliščarica in ji vsi po malem zavidamo življenjski slog: na Krvavcu opazuje, kako se v dolini prebuja življenje, kajti je ena tistih, ki jih bolj gane lep sončni vzhod kot zahod, se potem poda na svojo njivico z zelišči, pakira čaje, kuha za družino in za nas.

Prvi korak v svet kuhanja?

Kdor rad dobro je, slej ko prej prime za kuhalnico!! Pri meni je bilo to v osnovni šoli, ko smo se s sošolkami in sošolci po pouku družili ob hrani – pri enih smo pekli palačinke, pri drugih jedli »schinkenfleckerl«, pripravljali pregrešne »šlag pjene« s sadjem in pudingi – in tako so me želje po drugačnih in dobrih jedeh peljale naprej. Med počitnicami, ko so bili starši v službi, je bilo časa dovolj, težje kot v današnjih časih pa je bilo najti recepte: ni bilo interneta in vseh videoposnetkov, zato smo črpali iz knjig, če ni bilo slik, pa iz svoje domišljije. Stare kuharice in recepte iz revij pa še danes hranim doma.

Odlični recepti, ki jih je Mirjam pripravila, da se bomo v veselem decembru še raje sladkali:

Ježki za uvod v veseli december
Ajdovi piškoti s pomarančo, kardamomom in pimentom
Ta slastna lešnikova torta vas bo prepričala z enostavno pripravo
Začetek veselega decembra pri Mirjam.

Med prijatelji si znana po …

… tem, da kot gostiteljica pretiravam in pripravim preveč različnih jedi. Glede sestavin pa me ljudje povezujejo s temi: mandlji, ki jih uživam vsak dan in iz katerih pripravljam mleko, in rožiči, ki jih naberem vsako leto na Hvaru, nato glodam same ali iz njih pripravljam sladice, liker, tudi sladoled sem že poskusila. Če bi ljudje vedeli, kako zdravi so!! Kdo si me je morda zapomnil tudi po tem, da na tržnici, kljub temu da imam vrt, kupim šopek rož, da krasi mizo v kuhinji. Uživam tudi v plesu salse in bachate in vsako leto znova se veselim počitnic, kjer na 2500 nadmorske višine spim in pripravljam božanske zajtrke.

Goveja juha: tvoj specialni trik?

Korenina luštreka, ki poudari okus mesa. Sem ter tja dodam tudi cvet žafranike za barvo.

Recept za tole lešnikovo dobroto vas čaka na koncu članka.

Največja blamaža?

(smeh) Sama pred sabo sem pogosto doživela blamažo. Pred drugimi??? Sem pozabila. Čisto zares in to se mi niti ne zdi tako slabo.

Kaj se ti zdi, da si v kuhariji zares sama izumila?

Ker imam kar nekaj let izkušenj kot gos­podinja, ki je kuhala vsak dan, izumljam vsak obrok sproti. Vedno ne gre vse po sreči, a iz tega se da dosti naučiti. Tudi nekaj drugačnih priložnosti kot kuhanje za družino in prijatelje sem imela in ena od teh je sodelovanje s prilogo OK, kjer se redno lahko preizkušam in dobim povratne informacije bralcev.

Najljubša kuharska knjiga vseh časov?

Mamin zvezek receptov, zbranih iz knjig, revij, od prijateljev, v katerega tudi sama dodajam preverjene recepte. Rada pogledam tudi v knjigo Hedwig Marie Stuber Pomagam ti kuhati.

Mirjam Grilc nas že vrsto let navdušuje s svojimi izvirnimi recepti.

Sestavina, brez katere ne bi šla na samotni otrok?

Odvisno, kaj bi ta otok ponujal … pa recimo, da mandelj raste na otoku, in bi se zato odločila za zeliščni čaj.

Sestavina, ki bi jo s tega istega samotnega otroka vrgla morskih psom, če bi ti jo kdo podtaknil v prtljago.

To bi bilo zagotovo kaj mesnega: žolca, vampi, pasje salame, mesni doručki …

Najbolj slasten obrok vseh časov, postrezi skupaj z zgodbo …

Zelo slastnih in posebnih obrokov je bilo veliko, kajti začinjeni so bili tudi z razpoloženjem in neponovljivimi trenutki. Zame je slasten obrok to, da se srečam z neko novo idejo in me okus in izkušnja tako prevzameta, da si te jedi spet želim. Pred res mnogimi leti so me še kot študentko v zahvalo za neko opravljeno delo in pomoč povabili na večerjo in takrat sem se prvič srečala s potočnimi raki. Nisem vedela, kako priti do okusnega mesa v njih, in eden je celo odletel na drugo stran mize, a me to ni odvrnilo, ne bi vsakega naslednjega okušala z največjim užitkom. Še danes se spominjam tega okusnega obroka.

Kultni ježki

Zadnja večerja, ki si jo skuhala doma?

Navadno pripravljam kosila, večerje le ob posebnih priložnostih, kot so prazniki, ki so pred nami. Zadnje kosilo sem pripravila za širši družinski krog, in sicer krvavice, polnjene s kašo in ajdo, bučni pire, repo s papriko espelette (majhna rdeča pikantna), vaniljev puding z mletimi lešniki in pijanimi češnjami.

 

Priporočamo še: Čudežni kruh brez gnetenja, ki me nikoli ne razočara

Fotografije: Sonja Ravbar

 

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana