Za vas kuhamo: Olga Cvetek

Olga Cvetek poskrbi, da vsako soboto v prilogi Okusi, v Slovenskih novicah, pridete na svoj račun gurmani in poznavalci dobre kapljice. Že zdavnaj smo se navadili, da k njej hodimo na konzultacije z raznimi vinskimi vprašanji, šele zdaj pa smo tudi mi izvedeli, zakaj se tako domačno počuti v gostilnah 🙂

Prvi korak v svet kuhanja in vina?

Prve jedi, ki sem jo skuhala, se ne spomnim. Kot otrok sem se babici nenehno motala pod nogami, na štedilniku na drva pa je ves čas nekaj brbotalo in zapeljivo dišalo. Arome in okuse iz otroštva imam še vedno v ustih, zato še danes vzdihujem po gorenjskem želodcu ali pečeni kaši s slivami. Najbolj ponosna pa sem verjetno bila na prvo torto, ki sem jo spekla. Glede na to, da se mi je hudo mudilo na svet in sem se rodila kar v gostilni, kjer je delala moja mama, bi mi moral biti blizu tudi svet vina. A resneje sem ga začela spoznavati šele ob Okusih. Ko sem prevzela urednikovanje, sem o njem znala povedati le to, ali mi je všeč ali ne. Danes pa … Več ko vem o tej čarobni pijači, bolj se zavedam, koliko neraziskanega me še čaka. Vino je res lepa zgodba in hvaležna sem, ker sem pri delu spoznala toliko srčnih ljudi, ki v Sloveniji pišejo čudovito vinsko zgodbo.

Med prijatelji si znana po …

Sladicah. Božiček in dedek Mraz raznašata moje piškote in pečica se sploh nima časa ohladiti. Največkrat pečem v nočnih urah, ker čez dan ne utegnem, pločevinaste škatle s piškoti pa so vsako leto najbolj pričakovano in zaželeno decembrsko darilo.

Goveja juha: tvoj specialni trik?

Najprej v manjši količini vode kuham meso, šele ko se zmehča, dodam zelenjavo. Zdi se mi, da ima juha tako veliko bolj poln okus.

Največja blamaža?

Torta črni gozdiček. Ko sem jo vzela iz hladilnika in odstranila obroč, se je prav grdo razlezla. Ker so bili gostje že na vratih, sem jo reciklirala: nadevala sem jo v kozarce in postregla kot razstavljeno sladico. Nihče ni ugotovil, da me je zaradi nje skoraj kap.

Kaj se ti zdi, da si v kuhariji zares sama izumila …

Mahnjena sem na spreminjanje receptov. Ko nekje preberem recept, ga v glavi že sestavljam po svoje. In ko se ne konča najbolje, si rečem, da je to zaprmej zadnjič. A najpozneje čez nekaj dni spet malicam ta zarečeni kruh. Sploh pri sladicah se mi je eksperimentiranje namreč že maščevalo. A moji sodelavci se takšnih katastrof veselijo, pravijo, da ni slabo biti poskusni zajček.

Najljubša kuharska knjiga vseh časov?

Ko primem v roke gospodinjski učbenik iz osnovne šole, se mi vselej milo stori. Sicer pa je moja najljubša knjiga vedno tista, ki pride k hiši zadnja. Trenutno je to štirikilogramska knjiga pariške kuharske šole Ferrandi.

Sestavina, brez katere ne bi šla na samotni otok?

Steklenica dobrega vina.

Sestavina, ki bi jo s tega istega samotnega otroka vrgla morskim psom, če bi ti jo kdo podtaknil v prtljago.

Jagenjčkov kotlet, ki bolj kot na nežnega jagenjčka spominja na staro ovco. Tega vonja res ne prenesem.

Najbolj slasten obrok vseh časov, postrezi skupaj z zgodbo …

Moram omeniti dva. Prvi je okus iz otroštva, ko smo med dežnimi kapljami nabirali gobe, nato pa zakurili ogenj in jih pekli. Marele se mi nikoli več niso zdele tako slastne. Drugi pa je kosilo v pariškem hotelu Four Seasons George V v restavraciji Le Cinq. Tam je vse brezhibno in kraljevsko, od ambienta do nepozabnih jedi, a zelo sproščeno. Chefa Christiana Le Squera kritiki primerjajo z vrhunskim parfumarjem, saj najmanj 500 ur na leto posveti kreiranju novih jedi.

Zadnja večerja, ki si jo skuhala doma?

Večerij običajno ne kuham. Srce me boli, če moram zavreči hrano, zato si nenehno izmišljam, kako porabiti ostanke včerajšnjega obroka.

Recepti, ki jih priporoča Olga Cvetek

Poletna tortica
Francoska zloženka po Olgino
Pire s kaviarjem
Priporočamo še: Za vas kuhamo: Mateja Delakorda

Fotografije: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana