Fermentirana ingverjeva limonada, polna zdravja in svežine

Z izgovorom, da je treba piti dovolj tekočine, kupujemo neverjetno količino plastenk, a tudi drugače se da. Fermentacija je preprosta, pijača pa okusna in zdrava.

Marsikdo reče, da je voda najboljša pijača. Ja, srečni smo lahko, da iz naše pipe priteka pitna voda, kot da je to popolnoma samoumevno. Kadar sem se vrnila s potovanja po Indiji, sem bila nekaj časa hvaležna za to razkošje, potem pa sem se navadila in pozabila, da nekje prav zdaj iz pipe ne teče pitna voda. Ponekod ni primerna niti za umivanje. In ponekod je ni niti za najnujnejše. Pri nas si lahko kozarec najboljše pijače natočiš povsod. V lokalih jo delijo zastonj. Nerazumljivo se mi zdi, da jo kljub temu kupujemo v plastenkah. Vsak je že slišal, da se dušimo v plastiki, bojimo se prihodnosti, prikimavamo, da je res tako, in zraven držimo v rokah plastenko vode, ki smo jo kupili maloprej, mimogrede. V zelo turističnem, obmorskem delu Indije sem videla klif, ki je bil od vrha do plaže kakšnih trideset metrov nižje zasut s pollitrskimi plastenkami različnih pijač, predvsem vode. Pomislila sem na vse plastenke, ki sem jih kdaj kupila, kako jih bo prvo neurje odplaknilo na brezhibno gladino oceana. Ob tem se nisem počutila dobro.

Priporočamo še: Osvežilni napitki: 5 fantastičnih receptov, ki jih boste uporabljali vse poletje

Fermentacija na kuhinjskem pultu

Poleti bomo z izgovorom, da je treba piti dovolj tekočine, kupili neverjetno količino plastenk obarvanih pijač. Bi se dalo drugače? Je bilo res tako težko živeti, preden smo imeli možnost kupiti šest s plastiko oblečenih plastenk z nosilnim ročajem? Kaj smo v predplastičnem obdobju naše zgodovine pili, ko smo bili žejni, poleg vode in vina? Hladen čaj, kompote in fementirane pijače. Fermentacija je stara toliko kot človeštvo, na vseh koncih sveta jo poznajo. Prva fermentirana pijača, ki sem jo spoznala, je bila kombuča. Nastajala je v velikem steklenem kozarcu, v katerem je lebdela goba, mama pa jo je hranila s črnim čajem in sladkorjem. Spominjala me je na sploščeno meduzo brez lovk. Dolgo smo pili kiselkasto tekočino iz njenega bazena, nato pa je nekega dne ni bilo več. Najbrž smo se je naveličali.

Šele pred kratkim sem ugotovila, da je možno narediti odlično fermentirano pijačo samo iz ingverja, in to kar na kuhinjskem pultu. Fermentacija je zelo preprosta, pijača pa okusna, osvežilna in zdrava, polna probiotikov. Glavne sestavine so voda iz pipe, kos ingverjeve korenine, sladkor, limona in dober občutek.

Fermentirana ingverjeva limonada

Prvi dan fermentacije
– 750 ml vode
– 3 žličke sladkorja
– 3 žličke na palčke narezanega ingverja

Za naslednje dni
– 6 x po dve žlički sladkorja
– 6 x po dve žlički narezanega ingverja

Priporočamo še: Navdušil vas bo ta najhitrejši način za pripravo najboljše limonade

Za limonado

1. limonov sok Iz ingverja, sladkorja in vode naredimo domačo sodo, fermentirano osnovo za limonado. Za uspešno fermentacijo potrebujete ekološko pridelan, zdrav, svež ingver. Korenina naj bo čvrsta, z nakazanimi brsti. Svež ingver prepoznate tudi po tem, da je sočen in brez trdih nitk, ko ga prerežemo.

2. Za postopek fermentacije potrebujete litrski steklen kozarec (za vlaganje). Pomembno je, da je brezhibno čist, prav tako vse drugo, kar boste uporabljali, nož, deska za rezanje, žlica za mešanje.

3. Ingverjevo korenino operete, obrišete s čisto krpo in nato ostrgate z žličko. Ni se treba truditi, da bi odstranili prav vso lupino. Narežete ga na tanke palčke, približno za tri žličke.

4. V kozarec položite narezan ingver, dodate 3 žličke sladkorja, zalijete z vodo in premešate. Kozarec zaprete s pokrovčkom.

5. Naslednji dan dodate 2 žlički sladkorja in žličko ingverja, dobro premešate ter tako nadaljujete še 5 dni.

6. Po tednu dni fermentiranja tekočino precedite skozi gazo in postavite v hladilnik.

7. Limonado pripravljate vedno sproti: v kozarec nalijete pol fermentirane osnove, pol vode in poljubno količino limonovega soka. Če vsega ne porabite naenkrat (iz te količine lahko naredite liter in pol limonade), morate imeti osnovo v hladilniku in jo vsak dan nahraniti z žličko sladkorja.

Preberite tudi: Je to res najboljši način kuhanja krompirja?
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed