14 skrivnosti izkušenih kuharjev, ki jih mora poznati vsak

Preden se lotimo kulinaričnega eksperimentiranja, je dobro poznati kuharske osnove.

Kuha skoraj vsak, le redki pa obiskujejo kuharsko šolo. Nekaj osnov, ki se jih bodoči chefi učijo za šolskimi klopmi, so nas sicer naučile že naše mame in babice, a včasih se zavemo, da nas pri nekaterih tehnikah vendarle zmanjka.

Zato smo se odločili, da danes skupaj zberemo nekaj kuharskih trikov in skrivnosti za osnovne jedi, ki vedno pridejo prav. Na pomoč smo poklicali tudi Neli Selan, inštruktorico kuharstva na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, ki nam je namenila nekaj izjemno uporabnih kuharskih nasvetov.

Odličen biskvit

Receptov za biskvit boste na našem portalu našli ogromno, Neli pa je dodala še en nasvet. Jajc za pripravo biskvita namreč ne ločujemo, masi pa dodamo še dve žlici mlačne vode. Biskvit bo namreč tako bolj sočen. Za bolj rahel biskvit pa inštruktorica priporoča, da moko ročno nežno vmešavamo v maso.

Kako do bolj kremaste rižote

Rižote so lahko zelo okusne, najboljše pa so, če so kremaste. Ta učinek bomo pri katerikoli rižoti dosegli tako, da jedi dodamo zajetno količino masla in parmezana.

Zgostitev omak

Čeprav je včasih večino omak zgostila moka, se ji v zadnjem času poskušamo čim bolj izogniti. A to še ne pomeni, da bodo naše omake bolj redke. Namesto moke jim lahko dodamo kosmiče ali krompir, ki prav tako vsebujejo škrob.

Krompirjevo testo

Kadar pripravljamo njoke, cmoke ali kakšno drugo jed iz krompirjevega testa, je dobro vedeti sledeče: krompirja pred kuhanjem ne lupimo, temveč ga skuhamo z lupino, da ne izgubimo preveč škroba. Testo bo tako bolj kompaktno, oblikovanje svaljkov, njokov in cmokov pa lažje.

Vlečeno testo

Priprava vlečenega testa je preprostejša, kot bi si mislili. Neli pa priporoča, da testu dodamo malce kisa, saj bo tako bolj prožno in se bo bolje raztezalo.

Priporočamo še: Po korakih: domače vlečeno testo

Začimbe

Če želimo jedem dodati največ arome, moramo zelišča ali začimbe na ponvi prepražiti brez maščobe. Če uporabljamo mleta zelišča, jih najprej pretlačimo v možnarju, da spustijo sok. Kadar pa imamo opravka s suhimi začimbami, jih med dlanmi malce osmukamo, da zopet spustijo aromo. Vsekakor pa je najbolje kuhati s svežimi zelišči.

Prožno testo

Če želimo, da bo testo čim bolj prožno, moko vedno presejemo, saj jo tako prezračimo. Kvašeno testo mara biti na toplem, ne pa direktno na vročem, da ne bo prehitro vzhajalo, saj bomo tako uničili kvasovke. Za krhko in rezančno testo pa so boljše hladne temperature, zato naj počivata v hladilniku.

Ribe

Speči celo ali narediti file? Neli pravi, da je fileje pred peko dobro za nekaj ur namočiti v marinado, solimo pa jo šele pred postrežbo, da se meso ne izsuši. Če pa ribo pečemo celo, jo je dobro nasoliti prej, saj se bo tako od zunaj lepo pekla, notri pa kuhala. Limona doda okus, ni pa potrebna.

Krompir

Vedno pazimo, da uporabimo primeren krompir za jed, ki jo pripravljamo. Če pripravljamo pire, mu dodamo še malce masla ter kisle ali sladke smetane, saj bo tako bolj kremast.

Juhe

Juhe je bolje kot z vodo zaliti z jušno osnovo. Ta je lahko mesna ali zelenjavna. Okus juhe bo tako boljši in bolj aromatičen. Da bo bolj kremasta, ji ne smemo dodajati preveč tekočine. Raje najprej manj in nato dolivamo, če je potrebno. Vanjo lahko dodamo tudi krompir, da bo bolj goste teksture. Za boljši in bolj kremast okus, pa ji lahko damo tudi mleko.

Palačinke

Vsak pripravlja palačinke po svojem domačem receptu, za vse pa velja, da bodo boljše, če mase ne uporabimo takoj po pripravi. Za 10 minut jo postavite v hladilnik, da se dobro uleži. Palačinke bodo tako boljše. Prav tako priporočamo, da masi dodate dve žlici kisle smetane, saj bodo palačinke tako bolj puhaste.

Priporočamo še: Tako bodo palačinke odlično uspele

Peka pite

Pri peki hrustljavega testa je dobro, če na dno pečice postavite posodo z vodo ali ledenimi kockami. Tako bo nastala para, ki bo preprečila, da se testo izsuši. Nasvet pa ne velja za krhko testo.

Kako narediti trd sneg

Stepanje beljakov je lahko malce zamudno, pospešili pa ga bomo, če beljakom dodamo ščep soli. Beljake pa lahko tudi nadomestimo z aquafabo oziroma čičerkino vodo, ki je veganski nadomestek. Če jo bomo stepali, bomo prav tako dobili čvrst sneg.

Kako preprečiti oksidacijo sadja

Ko narežete banano ali avokado, bosta kaj hitro porjavela in jed ne bo več videti tako okusna. Oksidacijo lahko preprečimo tako, da sadju dodamo limonin sok ali katero drugo kislino.

Preverite še: Najboljši trik za stepanje sladke smetane brez mikserja

Fotografija: Arhiv Neli Selan

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed