Hrana, ki je v vročih dneh ni priporočljivo jesti

Veste, po katerih živilih poseči in katerih se izogibati v času vročinskih valov?

V teh dneh so temperature prestopile magično mejo poletnih trideset stopinj in treba je priznati, da je vročina trenutno res pasja. Zato se je priporočljivo redno hidrirati in zadrževati v senci. Kako pa je s hrano? Telesu lahko z vnosom živil pomagamo pri prenašanju vročine, če izberemo prava, v nasprotnem primeru pa si lahko naredimo medvedjo uslugo. Spodaj naštevamo živila, ki se jim je v vročih dneh priporočljivo izogniti.

Kava

Kava je zelo dobro znan diuretik, kar pomeni, da v telesu pospešuje odvajanje vode. V vročih dneh moramo neprestano skrbeti, da smo dovolj hidrirani, zato se je kofeinskim napitkom priporočljivo izogibati. Če je spijete preveč in odvajane tekočine ne nadomeščate sproti, lahko telo dehidrirate.

Šparglji

Za šparglje radi pravimo, da so očiščevalno živilo, ki iz našega telesa pomaga odstraniti toksine. Ta zelena stebelca pa imajo podobno kot kava tudi diuretičen učinek, zato se jim je v vročih dneh bolje izogniti. Prav tako tudi artičokam.

Živila z visoko vsebnostjo beljakovin

Že res, da se v poletnih dneh prileže piknik na vrtu, a v zelo vročih dneh se prevelikim količinam mesa raje izognite. Beljakovine so namreč precej težke za prebavo, zato se bo vaše telo zelo namučilo, da jih prebavi. Namesto mesa raje posegajte po lažje prebavljivih ogljikovih hidratih.

Pekoča hrana

Če ste kdaj potovali v države z zares vročim podnebjem, gotovo veste, da je hrana tam običajno bolj pekoča. Eden izmed razlogov je ta, da pekoče začimbe omilijo možnost razvoja bakterij v živilih, drugega pa bomo raje označili za dilemo. Pekoča hrana namreč v našem telesu sprošča reakcije, ki povzročijo pospešeno potenje. Ko nam je vroče, se na ta način hladimo in bi lahko rekli, da je uživanje pekoče hrane pametno, a v resnici ni tako preprosto, saj moramo zares vedeti, katere začimbe so primerne. Pri zares visokih temperaturah moramo namreč paziti na vsako kapljo tekočine v telesu in ne pospeševati potenja, saj lahko v nasprotnem primeru dehidriramo. Te dni se pekočim začimbam, sploh, če jih niste vajeni, raje izogibajte. Lažje vam bo.

Preberite še: Tedenski jedilnik: preproste jedi za ležerne poletne dni

Fotografija: Jovanmandic/Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana