Kaki: Oranžna vitaminska bomba

Kaki je eden najslajših in obenem najbolj zdravilnih sadežev: vsebuje obilo vitaminov in mineralov, jemo svežega ali suhega, iz njega pripravljamo slastne sladice.

Kadar ni zrel, je lahko trpek, v povsem zrelem pa se v oranžnem mesu skriva kot med sladek okus. Rajski sadež, kot tudi pravimo kakiju, raste tudi pri nas, prav zdaj je njegov čas, dovolite, da vas oranžne žogice zapeljejo z vonjem in okusom.

Ta sladek sadež, ki prihaja s Kitajskega, a je izjemno priljubljen na Japonskem, spada v družino Diospyros, kar pomeni sadež bogov. Je od svetlo rumene do temno oranžne barve, užitna je tudi lupina, koščico zavržemo. Blagodati kakija so precejšnje, saj je bogat z zdravimi hranili. Ima malo kalorij in maščob, zato je super za vse, ki hočejo vzdrževati vitko linijo ali izgubiti kak kilogram. Je bogat vir vlaknin in antioksidantov, kot so denimo katetini, ki delujejo protivnetno. Svež sadež vsebuje vitamin A, betakaroten, likopen, lutein, zeaksantin in kripoksatin: vsi ti imajo pomembno vlogo v boju proti prostim radikalom, ki jih povezujemo s staranjem ter različnimi boleznimi, obenem krepijo odpornost in pomagajo pri razstrupljanju telesa; zeaksantinu pravijo tudi vitamin za oči, saj jih varuje pred obolenji, ki so značilna za starejše, denimo mreno in makularno degeneracijo. Vsebuje še vitamine C (ta krepi odpornost in varuje organizem pred vnetji, v enem kakiju ga je kar okoli 80 odstotkov priporočenega dnevnega odmerka), E in B-kompleksa (folna kislina ter vitamini B1, B2 in B6) pa kalij, magnezij, baker in fosfor ter železo, ki je nujno za zdravo kri.

Kaki blaži visok tlak, težave z jetri, pomaga tudi pri suhem kašlju. Ker vsebuje vlaknine, kroti apetit in nadzoruje prebavo, blaži zaprtje in napihnjenost, tudi težave s črevesjem in želodcem. Varuje zdravje srca, niža raven slabega holesterola, čisti organizem ter blaži utrujenost in stres, v Aziji so prepričani, da pomaga pri bolečinah v trebuhu in driski; po tradicionalni kitajski medicini uravnava energijo, na Kitajskem so sadeže in liste uporabljali ob kašlju, hipertenziji, paralizi, ozeblinah, opeklinah in krvavitvah.

Izberemo sadež brez vidnih udarcev ali ureznin, njegova sezona na žalost ne traja dolgo, zato ga marsikje sušijo, da lahko vse leto uživamo v njegovem slastnem okusu. Najboljši je svež, ki ga razpolovimo in pojemo z žličko; dodamo ga lahko kosmičem, iz njega pripravljamo sladice, z njim obogatimo piškote, kolače, pudinge, celo solate.

Besedilo: U. S.
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Kakijeva pena

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.