Kako odstranimo nevarne pesticide s sadja in zelenjave

Za to sta dovolj sol in kis iz domače shrambe, posebno bodimo skrbni pri čiščenju, če imamo otroke.

V večnem propagiranju uživanja sadja in zelenjave ne pozabimo, kako je to, kar zaužijemo, pridelano. Če je ekološko, smo lahko dokaj mirni, sicer pa vemo, da sta tako sadje kot zelenjava polna pesticidov. Pomembno je, da na čiščenje navadimo otroke, ki sicer radi posegajo po lepih in bleščečih sadežih. Nekatere vrste sadja in zelenjave pred zaužitjem olupimo, na primer agrume ali banane, mnogi lupijo jabolka, korenje in krompir. Česar ne lupimo, je zelo priporočljivo namakati v raztopine, ki jih bomo opisali v nadaljevanju. Zgolj s površinskim izpiranjem z vodo namreč še zdaleč ne odstranimo vseh nečistoč, čeprav je tudi to bolje kot nič.

Naredimo lahko tudi razpršilo

Pesticide lahko uspešno odstranimo z naravnimi in poceni sredstvi, kot so soda bikarbona, sol, kis in limonov sok. Poleg tega imamo večino tega stalno v shrambi. Postopek je povsod podoben in preprost. Potrebujemo večjo skledo ali, še bolje, pomivalno korito. Napolnimo ga s svežo vodo, v kateri smo raztopili sodo bikarbono, na liter približno malo žličko. Vodo premešamo, da se soda raztopi, in vanjo potopimo sadje oziroma zelenjavo. Pustimo stati do pol ure, potem speremo s čisto vodo. Če nimamo pri roki sode, bo uporaben tudi kis. V liter vode vlijemo en deciliter kisa in raztopimo štiri žlice soli. Sadje in zelenjavo namočimo v raztopino za pol ure in speremo pod tekočo vodo. Iz kisa in soli lahko naredimo tudi razpršilo, s katerim pošpricamo sadje ali zelenjavo. V pol litra vode vlijemo tri žlice kisa in sok ene limone, mešanico vlijemo v razpršilnik. Pred vsako uporabo pretresemo. Pustimo stati 15 minut, zdrgnemo ali ščetkamo in speremo s čisto vodo.

Sadje na mizi naj bo vedno že očiščeno

Pesticide povezujemo z mnogimi, tudi zelo hudimi boleznimi, na primer rakom ali alzheimerjevo boleznijo. Žal se posledic ne zavedamo, saj so učinki izpostavljenosti strupom precej dolgoročni. Zato je čiščenje vsega, kar zaužijemo, nadvse pomembno. Da bo vsa družina zagotovo vselej užila očiščeno sadje, je najbolje, da ga namočimo
v ustrezno raztopino takoj, ko ga prinesemo v kuhinjo. Tako bo na mizi vedno košara s čistimi jabolki in se nam ne bo treba spraševati, ali jih moramo še osnažiti. Izjema so občutljive vrste sadja, na primer jagodičje, ki ga vnaprej ni dobro namakati v vodi, saj izgubi svežino. Z raztopino sode ali kisa čistimo zelenjavo, tudi listnato, na primer solato, blitvo ali špinačo. Z namakanjem odstranimo še druge nečistoče in morebitne živali, na primer gliste ali uši, ki se v zelenjavi rade skrijejo tako, da jih ne vidimo.

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Preberite še: Triki, kako v prehrano vnesti manj maščobe

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.