Katera jajca izbrati, da bodo najboljša za peko

Kako pozorni ste na oznake na škatli? In kaj te pravzaprav pomenijo? Preverili smo, katera so najboljša za peko.

Statistike kažejo, da povprečen človek letno zaužije približno 200 jajc (wattag.net) in gotovo jih imate tudi pri sebi skoraj vedno na zalogi. Razen, če se jim iz kakršnih koli prehranskih zadržkov izogibate. V tem primeru obstaja zanje veliko alternativ, nekatere izmed njih smo našteli tukaj. Jajca so sicer izredno pomemben vir beljakovin, vsebujejo pa tudi vitamin D, selen in druge vitamine in minerale, ki jih potrebuje naše telo.

Mnogi si jih privoščijo že za zajtrk, skoraj gotovo pa kakšnega pojemo tudi kot sestavino narastkov, testenin in peciv. In ravno o slednjih bomo govorili danes. Pravzaprav ne le o pecivu, temveč vlogi jajc pri peki. Ta imajo namreč pomembno vezivno nalogo, beljaki pa v obliki snega pomagajo tudi pri naraščanju testa. Najdemo jih v mnogih receptih, redko pa pomislimo, katera jajca so pravzaprav prava za ta namen. A ko naletimo na tuje strani, kjer pogosto navajajo velikost, kaj hitro nastane zmeda.

Preberite tudi: Tortopretvornik: lahka biskvitna masa in okrogel pekač

Ko pečemo, moramo biti natančni

Že res, da pravimo, da so si ljudje podobni kot jajce jajcu, a v resnici niso vsa enaka. Vemo, da je pri peki nadvse pomembno, da se do potankosti držimo receptov. Če želimo, da je končni izdelek tak kot na fotografiji, seveda. Ravno pri jajcih pa se tako lahko zatakne. Ker so različne velikosti, včasih ne pomislimo, kako lahko razlika v teži spremeni končni rezultat. Zato smo se zopet obrnili na inštruktorico kuharstva Neli Selan, ki nam je razložila naslednje.

»V Sloveniji je standardna velikost jajc M, navadno v receptih uporabljamo ta. Tri jajca te velikosti pomenijo približno 150 gramov,« pojasni. »V trgovinah je pri nas mogoče najti tudi jajca velikosti L, po tistih posežemo, kadar recept zahteva velika jajca. Obstajajo pa tudi majhna, S, ki jih redkeje srečamo,« nadaljuje. »Nekateri recepti imajo poleg števila jajc navedene tudi grame. A za vsakdanjo peko bo M velikost zadostovala,« razloži izkušena kuharica. Če pa se boste lotevali bolj zahtevnih slaščičarskih projektov, priporočamo, da posežete po kuhinjski tehtnici. Prav z njo boste lahko preverili, koliko odvzeti in koliko dodati, če imate na zalogi premajhna ali prevelika jajca. Zapomnite si okvirne srazrede, ki označujejo velikost in težo: XL (70 g ali več), L (60 g do 70 g), M (50 g do 60 g), S (manj kot 50 g).

Preberite še: Umešana jajca iz pečice, ki ne zahtevajo nobenega dela

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed