Najboljši kuhinjski triki, ki jih priporočajo znanstveniki

Znanstveniki so vam pri kuhanju lahko v veliko pomoč.

Kuharija je pravzaprav skupek kemijskih in fizikalnih sprememb in kdo bi o njih vedel povedati več kakor znanstveniki! V kuhinji nam bodo tako pomagali s kar nekaj triki, mi pa smo jih razložili, da vam bo jasno, zakaj so tako priročni. Spodaj naštevamo nekaj najbolj iznajdljivih kuharskih bližnjic, podprtih z znanstveno razlago!

Soda bikarbona za hitrejše karameliziranje čebule

V mnogih receptih moramo na neki točki karamelizirati čebulo. Ta postopek traja kar nekaj časa, ker ga ponavljamo tako pogosto, pa nas tudi precej dolgočasi. Znanstvenik J.Kenji Lopez-Alt tako priporoča, da vse skupaj pospešimo tako, da čebuli dodamo ščepec sode bikarbone. S tem bomo v loncu zvišali pH. Višji, kot je ta, hitreje se bodo odvijale reakcije. Seveda ne pretiravajte s sodo. Znanstvenik priporoča, da na polovico kilograma čebule dodamo največ četrtino čajne žličke sode bikarbone. (Kar pomeni, da eni čebuli res dodamo le ščep!) Soda pa bo botrovala tudi temu, da bo tekstura čebule bolj mehka.

Uporaba prevretega mleka

Kadar pečemo, v receptu pogosto naletimo na prevreto mleko. Tako moramo mleko običajno zavreti, nato pa ga ohladiti in dodati v recept. Morda se vam zdi ta korak popolnoma brez veze, saj na koncu sestavinam dodate hladno mleko, a znanstveniki vam bodo pojasnili, da ima vretje v resnici velik pomen. Nicole Rees namreč razlaga, da vretje mleka razbije beljakovinske molekule, ki bi sicer oslabile delovanje glutena. Kruh ali drugo testo, ki ga pripravljamo, tako ne bi pravilno vzhajal, končni rezultat pa ne bi bil tako puhast.

Dodajte ščep soli v skodelico kave

Morda se vam tole zdi malce čudno, saj kavo običajno sladkamo. A znanstvenik Alton Brown bi vam razložil, da dodajanje ščepca soli v kavo jutranjo pijačo naredi veliko manj grenko. Če dodate četrtino čajne žličke vsakim šestim žlicam kave, kava še vedno ne bo imela slanega okusa, bo pa veliko bolj prijetna brbončicam.

Meso naj počije, preden zarežete vanj

Meso bo veliko bolj mehko, če ga po pripravi pustite še malce počivati. Zakaj? Znanstvenik Guy Crosby razlaga, da se beljakovine v mesu, ko ga termično obdelamo, pričnejo krčiti, iz njih pa se tako iztisne tekočina. Če boste takoj po peki zarezali v zrezek, boste tekočino nemudoma izpustili iz celic. Meso zato pustite počivati 15 do 20 minut, da se tekočina razporedi, zrezek pa bo tako mehkejši in bolj okusen.

Jagode namočite v vodi, ki ima 50 stopinj Celzija, da bodo zdržale dlje

Jagode navadno hitro postanejo mehke ali pa celo zgnijejo, po tem, ko jih prinesemo iz trgovine. Znanstvenik McGhee je težavo rešil tako, da jagode takoj, ko pride domov, namoči v lonec vroče vode (50 stopinj Celzija). Tako jih na nek način razkuži ter prepreči, da bi se na površini sadeža razvila plesen. Jagode za optimalen učinek namakajte približno 30 sekund.

Gobe lahko operete z vodo

Včasih je veljalo, da gob nikakor ne smemo spirati pod tekočo vodo, temveč bi jih morali le skrtačiti oziroma z njih obrisati umazanijo, saj bodo drugače vpile vodo. Znanstvenik J. Kenji Lopez pravi, da gre za mit, saj bodo gobe ob pranju absorbirale največ za dva odstotka vode njihove teže, kar je približno enako čajni žlički in pol vode na pol kilograma gob. Takšna količina vode bo izparela v manj kot 30 sekundah toplotne obdelave.

Preberite še: To je razlog, zakaj kozarci v pomivalcu postanejo motni (in kako se tega znebiti)

Fotografija: Getty Images

Povzeto po: The Kitchn

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana