Najboljši pečen krompir s parmezanom, ki ga boste oboževali

Vedno je dobro poznati dober recept za pečen krompir.

Pečen krompir vedno tekne. Sploh, kadar ga spečemo za celo družino in postrežemo v družbi dobre glavne jedi. V poletnih vročih mesecih, ko jemo malce manj, pa si ga za kosilo lahko privoščimo v družbi mešane solate. Skratka, pečen krompir gre prav vedno v promet, se strinjate?

Danes bomo pripravili takšnega s parmezanom, ki je tako okusen in hrustljav, da drugega recepta skoraj ne boste več želeli uporabiti. Recept vsebuje dva tika, zaradi katerih je nekaj čisto posebnega. Krompir namreč začinimo tako, da ga pred pečenjem najprej zavremo v zeliščni vodi. Tako se izognimo, da bi se med peko na krompir zasmodile začimbe. V receptu pa boste opazili tudi sodo bikarbono. Ta pomaga iz krompirja izvabiti še več škroba kot sicer. Ko se slednji pomeša s parmezanom, pa naš krompir dobi okusno in zavidljivo hrustljavo skorjico.

Sestavine

  • 1,3 kg krompirja
  • pol žličke sode bikarbone
  • 2 veliki žlici grobo mlete soli
  • 4 lovorjevi listi
  • 6 strokov česna, olupljenih in strtih
  • 3 do 4 vejice rožmarina ali timijana
  • 3 žlice stopljenega masla
  • 100 g ribanega parmezana
  • sol in poper

Priprava

1. Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija in v njo potisnite pekač.

2. Olupite krompir in ga narežite na 4 do 8 delov, odvisno od velikosti krompirja. Prelijte ga z vodo, v lonec stresite še sol in sodo bikarbono.

3. V čisto krpo ali gazo ovijte zelišča in česen ter zavežite v culo. Vse skupaj dodajte v sredino krompirja v lonec in vodo zavrite. Kuhajte približno 10 minut, oziroma, dokler krompir ni mehak.

4. Krompir odcedite in odstranite gazo z zelišči. Vse skupaj prelijte s topljenim maslom in potresite z ribanim parmezanom. Solite in poprajte po okusu in krompir s spatulo premestite na pekač. Vse skupaj previdno mešajte približno 30 sekund, da se parmezan poveže s škrobom na površini krompirja. Razporedite krompir tako, da bo en kos čim dlje oddaljen od drugega kosa krompirja, saj se bo tako bolj zapekel.

5. Vse skupaj porinite v pečico in pecite 20 minut, oziroma, dokler krompir ni zlato zapečen. Počakate 5 minut, da se okusi povežejo, in postrežete.

Preberite še: Sočen jogurtov kolač z borovnicami (VIDEO)

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed