
Večina nas je opazila, da se s sirom v hladilniku dogaja nekaj nenavadnega, praviloma se hitro pokvari, ker se posuši ali splesni. Kako ga lahko ohranimo svežega čim dlje?
Kupujmo manjše količine
Sir se najbolje stara, ko je v velikem kolutu, ko pa ga razrežemo, je izpostavljen zraku in začne izgubljati vlago – to še posebno velja za hladilnik. Zaradi tega nikoli ne kupujmo sira, ki ga ne bomo pojedli v enem tednu.
Pravilno zavijanje
Obstaja poseben papir za spravljanje sira. Večina uporablja plastiko, a ta sir duši. Obravnavati ga moramo kot nekaj živega, saj oddaja vlago. Vsi smo opazili, da je v hladilniku neredko prepoten. Če nimamo ustreznega papirja, se bodo najbolje izkazale plastične posode, ker bo imel sir v njih več prostora za dihanje.
Britje sira
Temu mlečnemu izdelku, ki ga kupimo v vakuumski plastični embalaži, moramo po odprtju rešiti pokvarjene površine. Ta se praviloma navzame okusa plastike, zato jo odstranimo z nožem. Odstranimo manj kot milimeter površine, najbolje, da sir postrgamo.
Besedilo: A. P.
Foto: Thinkstock