Pod temi pogoji lahko maslo shranjujete na sobni temperaturi

Maslo moramo pred uporabo segreti na sobno temperaturo, da ga lahko lažje razmažemo ali uporabimo za peko.

Mnogi si za zajtrk radi privoščijo kos kruha z maslom in marmelado. Maslo sicer mažemo tudi k drugim kruhovim oblogam, kot so na primer tatarski biftek, pa sir ali pršut. Tudi v toastu se nadvse prileže, čeprav smo ta teden ugotovili, da ga lahko zamenjamo tudi z drugo sestavino. Ne glede na to, h kateremu živilu ga kombiniramo, pa je pomembno, da je maslo lepo mazljivo.

Pred časom smo že pisali, kako ga v nekaj sekundah segreti na sobno temperaturo, če smo ga predhodno pozabili vzeti iz hladilnika. V teh dneh pa smo na znanem kulinaričnem portalu Bon Apetit prebrali, na kaj moramo biti pozorni tisti, ki ga imamo najraje kar na kuhinjskem pultu. Maslo namreč lahko hranimo tudi pri sobni temperaturi in tako dosežemo, da je vedno pripravljeno, da ga v trenutku namažemo na kruh. A seveda obstajajo določeni pogoji.

Temperatura in ustrezna hramba

Morda ste se ob zgornjih besedah čudno nakremžili, a v članku razložijo, da je maslo v veliki večini pripravljeno tako, da je prej pasterizirano. To pomeni, da so bile v postopku kuhanja že uničene bakterije, poleg tega pa je to živilo v približno osemdesetih odstotkih sestavljeno iz maščobe, ki je pravzaprav odporna na večino bakterij. Če dobro pomislite, verjetno še niste videli splesneti olja, ali pač? Če boste maslo hranili na sobni temperaturi, preverite, da na embalaži sporoča, da je pasterizirano. Kupimo lahko namreč tudi nepasterizirano različico. O razliki kdaj drugič.

Seveda je potrebna ustrezna hramba, da masla ne izpostavljamo novim bakterijam. Najbolje ga je pospraviti v posode, ki so namenjene prav shranjevanju te sestavine, običajno gre za majhne steklene ali plastične različice. Tako ga bomo ločili od zunanje okolice in preprečili, da bi se spore iz zraka odlagale na njem.

Vedeti pa moramo tudi, kakšna je temperatura v naši kuhinji. Najbolje je, če se giblje okoli dvajsetih stopinj Celzija, v nasprotnem primeru, torej vročini, se bo maslo topilo. Na kuhinjskem pultu lahko stoji do nekaj dni (največ teden), nato postane slabega okusa, zato je ta metoda primerna za tiste ljubitelje, ki to slastno živilo hitro porabijo.

Preberite še: Gratinirane palačinke v torti: sladica, ki nas je osupnila

Fotografija: Getty Images/FabrikaCr

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed