Razlog, ki vas bo navdušil za nakup slovenskih jagod

Presenečeni boste nad dejstvom, ki priča o kakovosti v Sloveniji vzgojenih jagod. Zakaj so toliko boljše od tistih s tujega tržišča?

Že nekaj časa lahko v trgovinah kupujemo uvožene jagode, nesporne kraljice med sadeži prihajajočega poletja. A bolj zaželene so seveda domače, ki zrasejo in dozorijo na njivah čim bližje potrošniku. Ponudba slovenskih jagod je v običajnih sezonah dobra, začne se že konec aprila, ko prve dozorijo na Primorskem in v Posavju, sledijo jagode na Štajerskem in v Prekmurju in nazadnje še na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji. Tako se sezona enakomerno razpotegne na skoraj dva meseca. Seveda zorenje jagod med drugim kroji vreme, letos ga nekoliko zavira. Deževno in za ta čas precej hladno vreme pač pusti posledice na pridelku. A kljub temu so aromatični rdeči sadeži že na voljo na tržnicah, v trgovinah in seveda na kmetijah, kjer jih prodajajo.

Cene

Poklicali smo na ekološko kmetijo Bogovič iz Arnovega sela pri Artičah, kjer kmetujejo po načelih biodinamike. Potrdili so nam, da je hladno in mokro vreme zamaknilo začetek sezone, sicer pa kaže na dobro letino. Prve zrele in sočne plodove že ponujajo na glavni ljubljanski tržnici, cena pa se skozi sezono prilagaja. Trenutno je treba za kilogram odšteti devet evrov.

Podobno nam je povedala Andreja Bogataj s kmetije Golc v Cerkljah na Gorenjskem, kjer prav tako opazijo posledice mokrega in hladnega vremena. »Nastavek obeta dobro letino, kot kaže, bo količinsko obilna, prav tako pričakujemo, seveda ob lepem vremenu, visoko kakovost plodov.« Pričakovana cena jagod na kmetiji, kjer večino pridelka prodajo v domači trgovini, bo med šest in sedem evrov za kilogram, odvisno od kakovosti.

Zakaj so slovenske jagode najboljša izbira

Za dvomljivce, ki jim ni mar, ali kupijo domače ali tuje, temveč se ravnajo predvsem po ceni, povejmo, kaj vse govori v prid slovenskim jagodam. Poleg nesporne kakovosti, za jagode je namreč blagodejno podnebje, ki s svojimi nekoliko hladnejšimi nočmi omogoča vrhunski pridelek, je treba poudariti, da je pri nas dovoljeno uporabljati občutno manj fitofarmacevtskih sredstev kot v tujini. Poleg tega kratke razdalje od njive do krožnika omogočajo, da je pridelek na naši mizi še v istem dnevu, kot so ga pobrali.

Seveda bomo pridelek pred nakupom skrbno pregledali, plodovi morajo biti povsem zreli, torej brez belih delov, sijoči in čvrsti, poduhamo, ali dišijo, in preverimo, ali je zelena čaša neovenela. Le take jagode so primerne za svežo uporabo.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: moggara12/Getty Images

Priporočamo še: Božanska sladica iz kozarčka: jagodni trifle
Deloindom.si: 5 nasvetov za pomladno nego sobnih rastlin
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana