Skrivna sestavina za kremaste juhe in omake brez mlečnih izdelkov

Fotografija: wmaster890/Getty Images

V mislih nimamo ne moke ne krompirja!

Kot kaže, so zimski dnevi za nami in končno nas pozdravlja topla pomlad. Sprememba vremena se seveda pozna na razpoloženju, prav tako pa tudi v kuhinji. Tržnice se že šibijo pod težo spomladanskih pridelkov, jedi iz naših loncev bodo tako bolj pisane. Krepke enolončnice pa bomo počasi zamenjali za nekoliko lahkotnejše kremaste juhe.

Slednje so odlične in nadvse raznovrstne. Pripravimo jih lahko iz le nekaj sestavin, navadno iz zelenjave, ki jo imamo pri roki. V našem uredništvu jih najraje naredimo tako, da zelenjavo najprej popečemo v pečici, dokler ne karamelizira in tako juham pričaramo bogatejši in globlji okus. Več o tem si lahko preberete tukaj, danes pa pišemo o skrivnostni sestavini, ki v kremasti juhi lahko nadomesti smetano, mleko in druge mlečne izdelke.

Sestavina, ki izvira iz orientalske kuhinje

Za zgoščevanje juh in omak sicer lahko posežemo po žlici moke, koruznem škrobu ali gomolju krompirja, našli pa smo še eno možnost, ki je v resnici od vseh še najbolj zanimiva in bolj okusna. Običajno zelenjavno juho namreč lahko v eni potezi spremenimo v pravo kremasto poezijo, če ji dodamo žlico sezamove paste tahini.

Tisti, ki se prehranjujete ali pa vsaj zanimate za vegansko, verjetno veste, da lahko semena in oreščki v jedeh nadomestijo mlečne izdelke. Pasta tahini je narejena iz sezamovih semen, ravno slednja pa bodo v juhah in omakah zagotovila kremasti učinek. Ta izdelek je sicer ena temeljnih sestavin orientalske, pa tudi mediteranske kuhinje. Naredite jo lahko sami, na voljo je tudi v vseh bolje založenih trgovinah in na spletu.

Ko si torej zaželite lahkotno juho s kremasto teksturo, v lonec dodajte žlico ali dve tahini paste. Dobro premešajte in kaj hitro boste opazili razliko. Rešitev je odlična za dneve, ko v hladilniku zmanjka mlečnih izdelkov, za takrat, ko za mizo sedi alergik ali pa če vam teža smetane preprosto ne ustreza. Poskusite!

Preberite še: Kako naredimo kitajske cmočke (VIDEO)

Fotografija: wmaster890/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana