Spletni hit: Kako pripraviti nizkoenergijski riž iz cvetače

Ne bi si mislili, kako okusen je lahko.

V zadnjih letih smo s svojega jedilnika poizkušali odstraniti čim več balasta in škodljivih živil, ki jih krivimo za slabo počutje. Tako so mnogi običajne rezance zamenjali za zelenjavne. In ker je ravno čas, ko smo najbolj dovzetni za diete, se nam zdi, da vam bo spodnja tehnika še kako koristila pri uvajanju bolj zdravega prehranjevanja.

Cvetača v hladilniku navadno ne navduši veliko ljudi, a iz nje lahko pripravimo marsikaj okusnega. Verjetno ste že slišali za pico s ‘testom’ iz cvetače, tokrat pa bomo iz te z vitamini bogate zelenjave pripravili riž. Cvetačni riž lahko uživamo surov ali pa termično obdelan. Lahko ga skuhamo, presen pa bo ravno tako lepo dopolnil jedi.

Priprava cvetačnega riža je v resnici povsem preprosta. Ker ima ta zelenjava nevtralen okus, jo lahko tako kot riž kombiniramo k neštetim živilom, zato je odlična priloga k skoraj vsaki jedi. Vse, kar potrebujemo za pripravo, je kuhinjski multipraktik, če ga nimamo, pa nam bosta na pomoč priskočila tudi strgalnik ali nož.

Priporočamo še: Cvetačni riž z zelenjavo in jajcem

A preden začnete …

… preberite, katere dele cvetače bomo uporabili. Najprej se znebite morebitnega zelenja, ki obdaja glavo cvetače, prav tako ne bomo potrebovali stebel, saj se ne bodo drobila tako, kot bi si želeli. Za riž namreč potrebujemo le cvetove, te pa na srečo zavzemajo večinski delež zelenjave. Česar ne bomo porabili za pripravo jedi, prihranite. Stebla in zelenje bodo z vitamini odlično obogatili enolončnice in podobne jedi.

  • Ko imamo cvetove cvetače pripravljene jih stresemo v multipraktik, posodo zapremo in za nekaj sekund pritisnemo na »plin«. Ne miksamo dolgo, saj si ne želimo kaše temveč strukturo riževih zrn.
  • Če se bomo riža lotili s strgalnikom, je bolje, da cvetove pustimo na steblih, saj bo steblo služilo kot odlična ročka, ko bomo ribali cvetačo.
  • Če pa ste se znašli v kuhinji z bolj praznimi predali, uporabite nož. Cvetove ločite od stebla, nato pa jih nežno sesekljajte na majhne kosce. Sekljajte toliko časa, dokler cvetovi niso podobni zrnom riža.

Tako, naš riž je pripravljen in na vrsti je napotek, kako ga umestiti v jedilnik. V resnici je najboljši nasvet to, da ga dodate v tiste jedi, kamor bi sicer stresli riž. Če imate na primer radi takose, jih napolnite s cvetačnim rižem, avokadom, piščancem in drugimi sestavinami, ki jih navadno uporabljate. Prav tako se bo riž lepo obnesel v juhah, enolončnicah ali kot priloga zelenjavnim in mesnim omakam.

Bodite iznajdljivi in nam na Facebooku poročajte, kje vse ste ga uporabili!

Preberite še: Skrivna sestavina, ki bo izboljšala pire krompir
Na Deloindom.si preberite: Ne kuhajte kave samo zase, privoščite jo tudi svoji okrasni rastlini

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana