Tako pravilno shranimo bučna semena

V preteklih dneh smo izrezovali buče, tudi sezona bučne juhe je tu. Kam pa s semeni?

Jeseni se poleg listov na drevesih tudi kulinarika obarva v oranžne odtenke. Na vsakem koraku srečamo buče in težko si predstavljamo, da v tem letnem času ne bi pripravili niti ene bučne jedi. Če v teh dneh tudi vi pripravljate juho, rižoto ali pa iz buče pečete celo kolač (toplo priporočamo tale recept!), se gotovo sprašujete, kam z bučnimi semeni. Naš odgovor se glasi: v smeti gotovo ne!

Bučna semena so prava dragocenost. Vsebujejo zdravilne snovi, kot so mangan, fosfor, magnezij, cink, železo in še bi lahko naštevali. Zato jih po tem, ko bučo izdolbemo, velja shraniti. Kako, vas zanima?

Najprej jih moramo očistiti. Položimo jih v veliko skledo in jo do vrha napolnimo z vodo. Semena bodo priplavala na površje, pulpa pa bo praviloma ostala na dnu posode. Po dobrih desetih minutah semena z luknjičasto zajemalko poberemo iz vode in jih prestavimo v cedilo. Vse skupaj dobro speremo, da v celoti odstranimo pulpo, ki se je še držala semen. Nato pa je čas za sušenje.

Sušenje

Semena stresemo na čisto kuhinjsko krpo ali nekaj slojev papirnatih brisačk in počakamo, da podlaga s semen vpije odvečno vlago. Medtem vključimo pečico in jo segrejemo na 120 stopinj Celzija. Semena raztresemo po pekaču (ne smejo se prekrivati) in sušimo približno eno uro, dokler ne postanejo hrustljava. Nato jih postavimo na pult, da se popolnoma ohladijo, šele nato pa jih lahko shranimo v stekleno ali plastično posodo, ki jo neprodušno zapremo.

Peka

Semena lahko tudi spečemo na malce višji temperaturi. Tako iz njih ne bomo potegnili le vlage, temveč bodo tudi zelo hrustljava. Preden jih potresemo po pekaču, jih začinimo z žlico oljčnega olja, po želji dodamo sol, mleto papriko ali poper, balzamični kis in še bi lahko naštevali. Pripravimo lahko tudi sladko različico in semena potresemo s sladkorjem ter dodamo malce vaniljevega izvlečka. Premešamo, nato pa potresemo po pekaču in pečemo pri 180 stopinjah Celzija 15 do 20 minut. Imeti jih moramo na očeh in jih vsake toliko premešamo. Če jih ne pojemo takoj, jih, ko so že popolnoma ohlajena, neprodušno zapremo v kozarec. Hrustljave bodo še nekaj dni.

Preberite še: Kultne jedi: jajca benedikt

Fotografija: bhofack2/Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed